Stjepan Mesić
0

"Niko nije dao viziju Hrvatske za 21. stoljeće"

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić izrazio je sinoć razočarenje malim izlaskom na pete po redu predsjedničke izbore i kampanjom u kojoj niko nije dao viziju Hrvatske u 21. stoljeću, ali je, i nakon prvih izlaznih anketa rekao kako treba hitno promijeniti "apsurdnost" prema kojoj o sudbini zemlje odlučuju i oni na koje se ne primjenjuje hrvatsko zakonodavstvo.

"Razočaran sam malim izlaskom birača, ali to se moglo i očekivati. Kampanja nije pokazala da se ide s vizijom Hrvatske u 21. stoljeću, vizijom Hrvatske u Evropskoj uniji", rekao je Mesić.

Istakao je, međutim, da je "nešto i dobro u ovoj kampanji".

"Mora se donijeti odluka da glasaju oni na koje će se zakoni i primjenjivati", rekao je Mesić.

Objasnio je da hrvatski građanin ne smije strahovati da će o zemlji odlučivati neko na koga se, naprimjer, "ne primjenjuje krizni zakon".

"Ta se apsurdnost mora promijeniti", dodao je predsjednik.

Na izravan upit o predsjedničkom kandidatu Milanu Bandiću, ogradio se izjavom da je od kandidata očekivao da se do kraja definiraju o ustavu i zakonima RH.

Spomenuo je i pitanje vjerske pripadnosti i poručio da Hrvatska mora biti zemlja u kojoj ničija vjerska pripadnost neće biti uslov za "ove ili one pozicije".

"Bilo je i onih koji su poručivali da će dovesti križeve u javne ustanove", rekao je Mesić i dodao da to nije sukob s njim već s ustavom.

Svoje razočarenje kampanjom objasnio je riječima "da nije bilo dovoljno politiziranosti izbornog tijela.

"Nije bilo ni izbornog žara... poruka koje bi zainteresirale hrvatske birače", kazao je predsjednik.

Smatra da se tokom kampanje govorilo o temama koje s predsjedničkom funkcijom nemaju nikakve veze.

"Više se govorilo o temama s kojima će se baviti vlada. Ne, nisam bio zadovoljan tom dosadnom kampanjom".

Predsjednik Mesić je također kazao da nije imao favorita, ali da je Nadana Vidoševića svojevremeno pohvalio zbog poznavanja hrvatskog gospodarstva, dok je Josipovića prihvaćao jer je bio "do kraja određen da se moraju poštivati hrvatski zakoni".

Izrazio je i razočarenje što tokom kampanje od kandidata nije čuo ozbiljne prijedloge na koji način Hrvatska mora promijeniti svoju "prezaduženu i uvozno orijentiranu privredu".

Obraćajući se novinarima, nije htio izravno reći kojeg će kandidata podržati u drugom krugu, ustvrdivši da treba pričekati potpune, službene rezultate.

"Pitanje je da li uopće trebam reći i ime ili ću opisati program", rekao je Mesić.

Na pitanje da li je to program "nova pravednost", ponovio je da će pričekati konačne rezultate.