Holbrooke o Kosovu
0

Nezavisnost Kosova je nepovratan proces

FENA
Bivši američki veleposlanik i posebni izaslanik za Balkan Richard Holbrooke izjavio je u utorak, trećeg i posljednjeg dana boravka na Kosovu, da je nezavisnost Kosova nepovratan proces uprkos pritiscima Srbije i Rusije te kako očekuje da će Kosovo priznati mnoge druge zemlje tokom seprtembarskog zasjedanja Opće skupštine UN-a.

Govoreći zastupnicima kosovske skupštine, Holbrooke je uporedio proglašenje kosovske nezavisnosti onom SAD-a prije tri stoljeća. Najavio je da će Kosovo uskoro priznati Makedonija i Crna Gora, neovisno o pritiscima Rusije i Srbije.

"S obzirom na golemu propagandu Rusije protiv Kosova, možete biti zadovoljni brojem zemalja koje su do sada priznale Kosovo", rekao je Holbrooke koji je tokom boravka na Kosovu nekoliko puta odbacio opravdanost uporedbe Kosova s Južnom Osetijom i Abhazijom koje su se odcijepile od Gruzije.

Naglasivši da se Kosovo zauvijek odvojilo od Srbije, Holbrooke je pozvao kosovske institucije da predano rade na dinamičnom razvoju zemlje za dobrobit građana kao i radi približavanja evroatlantskim integracijama.

Holbrooke je također rekao da je budućnost Kosova u Evropskoj uniji kojoj bi se trebalo pridružiti za deset godina. Ponovio je da bi bilo pogrešno da EU prihvati Srbiju sve dok ona ima teritorijalne pretenzije prema Kosovu.