{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


New York Times: Srbija postala utočište za transseksualce

S
24.7.2012. u 19:52
12
80
New York Times: Srbija postala utočište za transseksualce
12
New York Times: Srbija postala utočište za transseksualce
Srbija je proteklih godina postala utočište za sve one koji žele da promijene spol, jer je taj zahvat mnogo jeftiniji i jednostavniji nego u drugim zemljama, piše američki dnevnik New York Times.
Pozivajući se na podatke Centra za genitalnu rekonstruktivnu hirurgiju, New York Times piše da se tokom prošle godine skoro stotinu stranih državljana i Srba podvrgnulo operaciji promijene spola i da kandidati dolaze iz Francuske, Rusije i Irana ali i iz SAD, Južnoafričke Republike, Singapura i Australije.

Profesor urologije doktor Miroslav Đorđević, koji je na čelu Centra, rekao je da stručnjaci navode da je Srbija postala utočište transeksualaca, djelom zbog toga što je operacija skupa, kontroverzna i komplikovana.

Američki dnevnik ističe da, čak i u medicinski naprednijim zapadnoevropskim zemljama, poput Francuske, pojedini hirurzi žale da nemaju adekvatnu obuku ili da su na meti kritika kolega zbog obavljanja operacija promijene pola zbog čega mnogi pacijenti odlaze u Belgiju na tretmane.

U Srbiji, operacija traje šest sati, pri čemu pacijent ne prolazi kroz traumu višestrukih zahvata. U komplikacije spadaju postoperativno kajanje, problemi sa funkcionalnošću ili upala.

Da bi ispunio uslove za operaciju, pacijent treba da ima dva pisma preporuke od psihijatrijskih specijalista u kojem svjedoče da on ili ona pate od poremećaja identiteta. Neophodna je i najmanje godina dana savjetovanja i godinu dana hormonske terapije.

Strani pacijenti navode da odlaze u Srbiju radi cijene operacije od oko 10.000 dolara što je mnogo jeftinije u poređenju sa 50.000 dolara i više u pojedinim klinikama u SAD za komplikovaniji zahvat prelaska sa ženskog na muški pol.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: