{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


New York Times: Srbija postala utočište za transseksualce

S
24.7.2012. u 19:52
12
80
New York Times: Srbija postala utočište za transseksualce
12
New York Times: Srbija postala utočište za transseksualce
Srbija je proteklih godina postala utočište za sve one koji žele da promijene spol, jer je taj zahvat mnogo jeftiniji i jednostavniji nego u drugim zemljama, piše američki dnevnik New York Times.
Pozivajući se na podatke Centra za genitalnu rekonstruktivnu hirurgiju, New York Times piše da se tokom prošle godine skoro stotinu stranih državljana i Srba podvrgnulo operaciji promijene spola i da kandidati dolaze iz Francuske, Rusije i Irana ali i iz SAD, Južnoafričke Republike, Singapura i Australije.

Profesor urologije doktor Miroslav Đorđević, koji je na čelu Centra, rekao je da stručnjaci navode da je Srbija postala utočište transeksualaca, djelom zbog toga što je operacija skupa, kontroverzna i komplikovana.

Američki dnevnik ističe da, čak i u medicinski naprednijim zapadnoevropskim zemljama, poput Francuske, pojedini hirurzi žale da nemaju adekvatnu obuku ili da su na meti kritika kolega zbog obavljanja operacija promijene pola zbog čega mnogi pacijenti odlaze u Belgiju na tretmane.

U Srbiji, operacija traje šest sati, pri čemu pacijent ne prolazi kroz traumu višestrukih zahvata. U komplikacije spadaju postoperativno kajanje, problemi sa funkcionalnošću ili upala.

Da bi ispunio uslove za operaciju, pacijent treba da ima dva pisma preporuke od psihijatrijskih specijalista u kojem svjedoče da on ili ona pate od poremećaja identiteta. Neophodna je i najmanje godina dana savjetovanja i godinu dana hormonske terapije.

Strani pacijenti navode da odlaze u Srbiju radi cijene operacije od oko 10.000 dolara što je mnogo jeftinije u poređenju sa 50.000 dolara i više u pojedinim klinikama u SAD za komplikovaniji zahvat prelaska sa ženskog na muški pol.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: