{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Nevrijeme na istoku Srbije: U Majdanpek nakon tri dana stigla struja

F
3.12.2014. u 18:46
6
48
Nevrijeme na istoku Srbije: U Majdanpek nakon tri dana stigla struja
6
Nevrijeme na istoku Srbije: U Majdanpek nakon tri dana stigla struja
Foto: Blic.rs
Ledena kiša i snažan vjetar izazvali su brojne probleme u istočnim dijelovima Srbije, a rudarski gradić Majdanpek je tri dana bio bez struje zbog kvara na dalekovodu.
Majdanpek je već treći dan i bez vode i grijanja, signal mobilne telefonije je slab ili ga uopće nema, ali su osposobljene veze fiksne telefonije.

"Vodovi idu s brda na brdo, a monteri vise na 'točkićima' i kontrolišu liniju. To sve zaista izgleda jezivo. Teško ih je i gledati pod takvim naletima vjetra, a ne mogu ni zamisliti kako izgleda biti gore", izvijestio je u srijedu s terena reporter B92.

Situacija u gradu postala je dramatična pri ponestajanju goriva za agregate, a u Majdanpek je iz Srpsko-ruskog humanitarnog centra u Nišu upućen još jedan agregat od 120 kilovata.

Na terenu je, kako izvještavaju beogradski elektronski mediji, "nekoliko desetaka profesionalaca koji, rizikujući živote, u iznimno teškim uslovima" nastoje normalizovati situaciju i osigurati opskrbu.

Izvršni direktor poduzeća Elektromreže Srbije Ilija Cvijetić izjavio je agenciji Tanjug da su, od tri dalekovoda koja napajaju Majdanpek, sva tri izvan pogona i na njima su pali stubovi.Općinski krizni štab u srijedu popodne je, ipak, odustao od proglašenja izvanredne situacije, izvijestila je Radio-televizija Srbije (RTS), ali je najavljena mogućnost da do kraja dana i večeras budu evakuirani najugroženiji građani Majdanpeka.

Aktivisti Crvenog križa i sindikata rudara rudnika bakra Majdanpek odnijeli su u lokalnu bolnicu, samcima, staračkim i socijalno ugroženim porodicama hljeb i vodu za piće, rade rijetki dućani, ali građani nemaju novca jer ne rade banke niti bankomati.Pojedini građani se, kako javljaju reporteri iz Majdanpeka, žale da im je "veći problem i od struje to što nisu mogli čuti nikakve informacije".

Mjesni dužnosnici kažu kako se "prvi put za zadnje tri decenije dogodilo da u jednom danu "padnu sve tri linije koje grad opskrbljuju strujom".

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: