Srbija
0

Nevladina udruga tužila Srbiju zbog zlostavljanja Bošnjaka

FENA
Srbijanska nevladina udruga Fond za humanitarno pravo (FHP) podnijela je tužbe protiv Srbije zbog zatvaranja i mučenja Bošnjaka iz Žepe. Odvjetnik FHP-a podnio je tri tužbe zato što su pripadnici ministarstva unutarnjih poslova u ljeto 1995. mučili devet Bošnjaka u logorima Šljivovica u Čajetini i Mitrovo Polje u Aleksandrovcu u Srbiji.

Tužbe su, kako se navodi u saopćenju, podnijete 23. novembra i 20. decembra 2007. u okviru programa podrške žrtvama kršenja ljudskih prava u prošlosti u ostvarivanju reparacija, a u ime Mušana Džebe, Enesa Bogilovića, Ahmeta Kamenice, Muje Vatreša, Selima Nuhanovića, Halila Durmiševića, Senada Jusufbegovića, Fehima Dudevića i Fadila Čardakovića.

Izbjeglice iz Srebrenice i Žepe koji su boravili u logorima Šljivovici i Mitrovom Polju svjedočili su FHP-u o svakodnevnoj torturi, ponižavajućem postupanju, seksualnom zlostavljanju, izgladnjivanju i drugim nezakonitim postupcima srpske policije, ističe se u saopćenju. Dodaje se i da tri čovjeka nisu preživjela.

Bošnjaci iz Bosne i Hercegovine su, nakon pada enklava Srebrenica i Žepa, "pošli u prihvatne centre u Srbiji formirane u Šljivovici i Mitrovom Polju", a kako piše u priopćenju FHP-a, "pripadnici Vojske Jugoslavije su ih presretali, sprovodili ih na informativne razgovore, a neke od njih i tukli".