{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Neviđeno u Evropi: Slovenci će vinjete naplaćivati prema visini automobila

17.9.2013. u 21:30
0
131
Neviđeno u Evropi: Slovenci će vinjete naplaćivati prema visini automobila
0
Neviđeno u Evropi: Slovenci će vinjete naplaćivati prema visini automobila
Vozači koji od 1. oktobra budu putovali u Sloveniju, za sedmodnevnu vinjetu će, umjesto 10,50 eura, morati platiti 15 eura.
Slovenska vlada odobrila je osjetno povećanje cijena vinjeta, ali i uvođenje novog razreda vinjete koji nema niti jedna zemlja u Evropi.

Najveća novost je novi vinjetni razred koji uključuje mjerenje visine automobila iznad prve osovine. Dakle, da biste platili najnižu cijenu vinjete visina od podloge preko sredine prvog točka do najviše tačke haube automobila mora biti do 1,3 metra kako bi vinjetu za sedam dana platitili "samo" 15 eura. Ukoliko je visina viša od 1,3 metra, tu istu vinjetu plaćat ćete 40 eura, piše Jutarnji.hr.

Iz DARS -a, upravitelja slovenskih autocesta, nonšalantno su vozačima poručili kako prije negoli kupe vinjetu izmjere visinu svog automobila. Jer, o visini automobila ovisi koliku ćete cestarinu platiti. Do sada nigdje u Evropi visina automobila nije mjerilo za određivanje iznosa cestarine već njegova težina.

Namjera slovenskih vlasti je jasna - da vlasnici monovolumena i džipova plaćaju višu cijenu cestarine. Slovenski novinari od DARS-a su zatražili pojašnjenje na koji će način provjeravati visinu automobila te im je odgovoreno da će u budućnosti nabaviti posebne uređaje za to.

Ova odluka slovenske vlade izazvala je bijes slovenskog Auto kluba čiji su predstavnici izjavili kako je nemoguće tačno izmjeriti traženu visinu jer samo mali pomak u lijevo ili desno prilikom mjerenja daje drugačije vrijednosti. Osim toga, traženi podatak o visini automobila nije naveden u tehničkoj specifikaciji automobila od strane proizvođača. Postoji podatak o ukupnoj visini vozila, ali ovaj specifični podatak nije naveden.

Slovenija je tako odlučila postati jedinstvena po načinu određivanja visine cestarine.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: