Regija
0

Neredi na Kosovu nakon poraza Srbije u Turskoj

Sarajevo-x.com
Foto: AP
Foto: AP
Nakon sinoćnjeg poraza košarkaške reprezentacije Srbije na Svjetskom prvenstvu od domaćina Turske, na Kosovu je došlo do sukoba između Albanaca i Srba.

U kosovskom gradu Mitrovici, u kojem živi albanska i srpska populacija, dvije suprotstavljene strane bacale su jedna na drugu kamenje preko rijeke koja protiče kroz grad, javlja BBC. Do sukoba je došlo na glavnom mostu preko rijeke Ibar, a veći incident spriječile su lokalne i policijske snage Evropske unije, koje imaju misiju na Kosovu.

U neredima je povrijeđeno petero Srba, od kojih jedan teže. Dvadesetjednogodišnji Miloš Radeković iz Zvečana primljen je u bolnicu u sjevernom dijelu grada sa prostrelnom ranom u predjelu lijeve nadlaktice. Ustrijeljen je (u nogu) i jedan francuski policajac i oštećeno je nekoliko policijskih vozila.

Ovaj grad je ostao duboko podijeljen 10 godina nakon završetka rata na Kosovu.

Do sukoba je došlo nakon što je košarkaška reprezentacija Srbije poražena od Turske u Istanbulu u polufinalu košarkaškog Svjetskog prvenstva.

Velika grupa Albanaca je sa "svoje" strane rijeke Ibar nakon završetka utakmice izašla na ulice i počela uzvikivati "Turska, Turska". Tad su ih Srbi s druge strane rijeke počeli gađati kamenjem. Ubrzo je stigla policija i bacila suzavac te rasporedila snage na mostu.

"Srećom nije bilo direktnog sukoba između dviju grupa", izjavio je glasnogovornik policije, Besim Hoti.

Mitrovica je podijeljena na dva dijela prije 11 godina kad je zatražena pomoć mirovnih snaga za zaštitu Srba od Albanaca koji su se pokušavali osvetiti za napade srpskih vojnika tokom rata.

Naknadni pokušaji pomirenja dosad nisu uspjeli.