IZ Srbije
0

Neprihvatljivo miješanje vjerskih čelnika

SRNA
Rijaset Islamske zajednice Srbije saopštio je da deklaracija o položaju Sandžaka i Bošnjaka u Srbiji, koju je inicirao, kako je navedeno, smijenjeni predsjednik Mešihata Islamske zajednice Sandžaka Muamer Zukorlić, ima za cilj razbijanje tek postignutog jedinstva najuticajnijih bošnjačkih političara.

Rijaset je ocijenio neprihvatljivim miješanje vjerskih čelnika u politička pitanja, a posebno vjerskih poglavara drugih država u stepen poštovanja ljudskih prava u Srbiji i izrazio zadovoljstvo jedinstvom najuticajnijih političkih opcija Bošnjaka u Srbiji.

"U cilju očuvanja bošnjačkog jedinstva u skladu sa učenjem naše uzvišene vjere Islama, tražimo, od svih bošnjačkih političkih stranaka i partija, kao i pojedinaca, da očuvaju mir i slogu, dostojanstvo i čast, vjeru i obraz, saradnju i međusobno pomaganje u dobru, radi bolje budućnosti svih građana Sandžaka", navodi vrhovno telo Islamske zajednice Srbije.

Dvije vodeće bošnjačke partije u Srbiji, Sandžačka demokratska partija /SDP/ i Stranka demokratske akcije /SDA/, nisu podržale deklaraciju o položaju Sandžaka i Bošnjaka u Srbiji, koja je usvojena na jučerašnjem skupu u Novom Pazaru koji je inicirao sandžački muftija Muamer Zukorlić.

Ove dvije stranke ministara u Vladi Srbije Rasima Ljajića i Sulejmana Ugljanina smatraju da Islamska zajednica u Srbiji, koju predvodi muftija Zukorlić, kao vjerska zajednica ne treba da se bavi političkim pitanjem.

Deklaracijom se zahtjeva smjena ministra vjera Bogoljuba Šijakovića, koji je kritikovao poglavara Islamske zajednice u BiH Mustafu Cerića zbog izjava prilikom posjete Novom Pazaru, te jedinstveni region Sandžak, koji će obuhvatiti sve opštine u kojima većinu stanovništva čine Bošnjaci.

Na skupu u Novom Pazaru su učestvovali predstavnici islamske zajednice, koju predvodi Zukorlić, kao i predstavnici nevladinih organizacija i manjih, lokalnih partija, koji su zatražili da se ne dozvoli rasparčavanje Sandžaka.

Ranije su SDP i SDA, koje su osnovale Bošnjački forum, najavile da će tražiti od Vlade garancije da će šest sandžačkih opština biti dio jednog regiona.

Radi se o opštinama Novi Pazar, Tutin, Sjenica, Nova Varoš, Priboj i Prijepolje, gdje uglavnom u većini žive Bošnjaci.