|

Nenadu Maliću 13 godina za dva ubistva u Starom Majdanu

Nenadu Maliću 13 godina za dva ubistva u Starom Majdanu
0
S
Sarajevo-x.com
7.12.2009. u 18:52
1
komentara
0

dijeljenja
Nenadu Maliću 13 godina za dva ubistva u Starom Majdanu
Vijeće za ratne zločine u Beogradu osudilo je danas Nenada Malića, državljanina Srbije rodom iz okoline Sanskog Mosta, na 13 godina zatvora zbog ubistva dvojice i pokušaja ubistva jednog muslimanskog civila u Starom Majdanu 1992. godine.
Obrazlažući presudu, predsjedavajući sudija Vesko Krstajić rekao je da je Malić, pripadnik tadašnje Vojske Srpske Republike BiH, kriv za ratni zločin i da je tri dana nakon ubistva detaljno opisao istražnom sudiji u Banjaluci način na koji je ubio dvije osobe, a jednu pokušao da ubije.

Malić je, kako je obrazloženo u presudi, u stanju bitno smanjene uračunljivosti 21. decembra 1992. godine ubio Huseina Grbića i Refika Velića ispred kafića "Fontana" u Starom Majdanu, a potom je pokušao da ubije i Džemala Hadžalića koji je uspio da pobjegne.

Tužilac za ratne zločine Srbije Vladimir Vukčević ocijenio je da se ovom presudom šalje poruka svima koji su činili ratne zločine da neće moći mirno da spavaju.

Vukčević je naveo da je presudom za ratni zločin nad civilima u Starom Majdanu 1992. godine, Srbija potvrdila čvrstu opredijeljenost za zaštitu osnovnih civilizacijskih vrijednosti, kao što je pravo na život.

Za isti zločin Nenad Malić je osuđen pred Kantonalnim sudom u Bihaću 2002. godine, a Ministarstvo pravde BiH je ovaj predmet proslijedilo pravosudnim organima Srbije.

Suđenje Maliću, bivšem pripadniku Šeste krajiške brigade tadašnje Vojske Srpske Republike BiH, koji se od 9. januara ove godine nalazi u pritvoru u Beogradu, počelo je 18. septembra.
Prijavi grešku


Komentari (1)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...