Oštra kritika
179

Nenad Čanak poslanicima NSRS-a: Još jednom ste dokaljali ime čitavog naroda

D. Be.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Predsjednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak poručio je da ukidanje Izvještaja o Srebrenici u Narodnoj skupštini Republike Srpske predstavlja užasno negiranje genocida i vodi u novo zlo.

On je na Twitteru napisao kako su taj čin podržale sve srpske stranke pa i one koje su učestvovale izradi Izvještaja o Srebrenici.

"Sram vas bilo. Ime čitavog jednog kroz historiju časnog naroda ste još jednom dokaljali", napisao je on.

Čanak je "srpskim patriorama" poručio da ih očito ne bole vezani, a zatim pobijeni zarobljenici u Srebrenici, a boli riječ genocid.

"Sjetili ste se sada Zurofa, a kada je protestovao što je u Novom Sadu podignut spomenik antisemiti i ubici Jaši Tomiću, nigdje vas nije bilo. Po sto puta sram da vas bude".

Podsjetimo, Narodna skupština Republike Srpske odbacila je izvještaj Komisije za Srebrenicu iz 2004. godine te zatražila od Vlade RS-a da ga povuče i stavi van snage.

U predloženim zaključcima, koje nisu podržali jedino poslanici Koalicije "Domovina", navodi se da NSRS smatra da Vlada RS-a treba formirati nezavisne međunarodne komisije koje bi na objektivan i nepristrasan način utvrdile stradanja Srba na području srebreničke regije od 1992. do 1995. godine, kao i u Sarajevu od 1991. do 1995. godine.