Regija
3

Nenad Čanak: Nikolić nastavlja Šešeljevim putem

Anadolija
Nenad Čanak
Nenad Čanak
Nenad Čanak, predsjednik Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) i koalicioni partner čelnika Demokratske stranke (DS) Borisa Tadića izjavio je u razgovoru za agenciju Anadolija (AA) kako je on očekivao da će novi srbijanski predsjednik Tomislav Nikolić "pokazati da se njegova politika nije nimalo promijenila od vremena Vojislava Šešelja".

Čanak je to izjavio analiziraju nedvosmislene osude Nikolićeve izjave da u Srebrenici nije počinjen genocid, a koje proteklih dana, jedna za drugom, stižu iz Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i Evropske unije (EU)

"Cijela priča o pravljenju Srpske napredne stranke (SNS) bila je praktično pranje biografije Tomislava Nikolića, a ne zamjena njegovog političkog kursa. U svemu tome on, kao čovjek koji je ostao zapamćen po izjavama da ne vidi nikakav problem da Srbija bude ruska provincija, nastavlja tu istu politiku koja je čitav region gurnula u sumrak 90-tih godina prošlog vijeka. Ja Tomislavu Nikoliću ništa ne vjerujem! Mislim da će tek vrijeme pokazati kolika je ovo bila greška s njegovim izborom za predsjednika Srbije", kazao je Čanak za agenciju Anadolija.

Na pitanje gdje su granice Nikolićevog političkog djelovanja kada je svoj prvi predsjednički mandat započeo s krajnje skandaloznim istupima u javnosti, Čanak napominje:

"Nažalost, vrijeme koje je za nama pokazalo je da ne postoji dno, već samo pregrade. Mislim da će ovo što se sada događa s Tomislavom Nikolićem, zaista, biti ogroman korak unazad po pitanju evropskog puta Srbije.

Ali, postoji dobra vijest. Ovo je bio hladan tuš za sve one koji su mislili da je borba protiv Miloševićevog vremena i Šešeljevih zločina završena. Mislim da se sve demokratske snage moraju vratiti na jasan put beskompromisne borbe protiv takvih pojava, inače će Srbija da se ponovo sunovrati u ponor iz kojeg smo taman pomislili da smo se izvukli".

On ne smatra da nova Vlada Srbije, koju će vjerovatno voditi njegov koalicioni partner, bivši predsjednik Srbije Boris Tadić, može neutralizirati politiku Nikolića.

"Ali, može dati alternativu, a to će onda biti veoma značajno za slijedeće izbore. Od 2000. godine ja se zalažem za lustraciju. Nastavit ću da se zalažem dokle god budem živ. Jer, za zločine 90-tih u Srbiji neko mora da plati! To se nije dogodilo. Ne može par žrtvenih jagnjadi u Hagu oprati čitav jedan tip mišljenja koji još uvijek, nažalost, ima predstavnike u Srbiji. Dakle, dok se to ne uradi, ovakve stvari će nam se stalno ponavljati", ističe Čanak.

Potvrdio je da lično neće učestvovati u novoj srbijanskoj vladi. Važno mu je da u Srbiji postoji jasan proevropski koncept, a da su "personalna rješenja manje su važna".

Komentirajući insistiranje predsjednika Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD)

Milorada Dodika da u novoj Vladi Srbije ne može biti čelnik Liberalno-demokratske partije (LDP) Čedomira Jovanovića, jer on osporava Republiku Srpsku (RS), a što je izazvalo buru reakcija u Beogradu, Čanak tvrdi da to ne treba "tako dramatično gledati".

"Kao što Jovanović ima pravo da komentariše događaje u Bosni, i Dodik ima pravo da komentariše događanja u Srbiji. Ne bih ja to baš dizao na nivo ucjenjivanja. A odavno je poznato da se njih dvojica ne slažu. Ovo neće utjecati na odnose Dodika i Tadića", ocijenio je Čanak.