Regija
0

Nema povlačenja međusobnih tužbi Hrvatske i Srbije za genocid

Anadolija
Vesna Pusić i Aleksandar Vučić (Foto: Anadolija)
Vesna Pusić i Aleksandar Vučić (Foto: Anadolija)
Prva potpredsjednica Vlade Republike Hrvatske i ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić boravi u zvaničnoj poseti u Beogradu, gdje se susrela sa prvim potpredsjednikom Vlade Srbije Aleksandrom Vučićem.

Nakon sastanka, Aleksandar Vučić je naveo da su razgovarali o svim važnim temama, o procesu pred Haškim tribunalom, u kojem rasprava počinje za sedam dana, o saradnji u saobraćaju, hrvatska strana se interesovala za problem nestalih osoba, dok je srpska strana bila zainteresovana za problem izbjeglih lica.

"Saglasili smo se da nema povlačenja tužbi, ali zajedno ćemo se potruditi da to što rade sudovi bude rješavanje naših odnosa u prošlosti, a da mi gledamo i gradimo odnose u budućnosti“, rekao je Vučić i dodao da će se kada su u pitanju tužbe obje strane truditi da dokažu da su njihove tvrdnje istinite.

Ističući da se na sastanku razgovaralo o odnosima Hrvatske i Srbije od neposredne situacije, tj. početka procesa pred Haškim tribunalom, do evropske sadašnjosti i budućnosti Srbije i Hrvatske i između toga o praktičnim stvarima kako olakšati život građanima u obje zemlje, Vesna Pusić je rekla:

"Što se tiče tužbi, postojale su želje da se to riješi na drugi način, ali nažalost nije uspjelo. Postojali su neki uvjeti, koji nisu ispunjeni, mi i dalje imamo otvoreno pitanje nestalih osoba“ i dodala da je to pitanje u prošlosti, a da je trenutni posao koji je ispred političara dvije zemlje, da se radi na popravljanju sadašnjih i budućih odnosa.

Aleksandar Vučić, navodeći sve probleme koji postoje u odnosima dvije zemlje, kao što su još uvijek neodštampani udžbenici na hrvatskom jeziku u Srbiji, lomljenje tabli sa ćiriličnim pismom u Hrvatskoj i slično, istakao je: "U našim odnosima ne cvjeta ljubav, ali imamo pristojne, racionalne i sve bolje odnose".

Kada je u pitanju proces pristupanja Srbije Evropskoj uniji, Vučić je zahvalio Vesni Pusić na njenom lijepom obraćanju srpskoj delegaciji, na prvoj međuvladinoj konferenciji, kada su zvanično započeti pregovori između Srbije i EU.

Vesna Pusić je istakla da su interesi Hrvatske da sama funkcioniše kao zemlja EU, ali joj je u interesu i da druge zemlje regije budu članice Evropske unije.  

"Imamo odgovornost i za stabilnost, i to ne samo za naše zemlje, već čitavog regiona“, istakla je Pusić.