Ivo Sanader
0

"Nema potrebe za vanrednim stanjem"

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Hrvatski premijer Ivo Sanader izjavio je danas, nakon sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost, koju je sazvao predsjednik RH Stjepan Mesić nakon ubistva novinara Ive Pukanića, da nema potrebe za uvođenjem vanrednog stanja u ovoj zemlji.

Sanader je najavio uvođenje izvanrednih mobilizacijskih mjera u borbi protiv organiziranog kriminala i korupcije, dok je hrvatski predsjednik Stjepan Mesić rekao kako postignut konsenzus parlamentarnih stranaka oko strateških interesa Hrvatske među kojima je funkcioniranje državnih mehanizama.

Sanader je rekao da su osnažili mjere donijete na prošloj sjednici koje uključuju i paket antimafijaških zakona te zaključili da se s tim mjerama mora požuriti.

Dodao je da ministri pravosuđa i unutarnjih poslova Ivan Šimonović i Tomislav Karamarko o tim mjerama Sabor i javnost trebaju izvijestiti već u srijedu, a ne kako je bilo predviđeno sredinom novembra.

Mesić je najavio uvođenje novog instituta prema kojem bi osobe za koje se sumnja da su nezakonito stekli imovinu ubuduće morali dokazivati njezino porijeklo što znači da će teret dokazivanja biti na njima, a ne kao do sada na državi.