|

Nema odgađanja uvođenja ćirilice u Vukovaru

Nema odgađanja uvođenja ćirilice u Vukovaru
0
S
SRNA
4.2.2013. u 23:38
36
komentara
0

dijeljenja
Nema odgađanja uvođenja ćirilice u Vukovaru
Hrvatski ministar uprave Arsen Bauk izjavio je da neće biti odgađanja u uvođenju dvojezičnih natpisa u Vukovaru.
"Ono što je u nadležnosti države, dakle ono što se ne može izuzeti iz primjene zakona biće postavljeno u razumnom roku", poručio je Bauk.

Uvođenjem dvojezičnosti u Vukovaru prvo će biti promijenjeni natpisi na državnim institucijama, javili su hrvatski mediji.

Predsjednik Hrvatske Ivo Josipović rekao je da su stalne priče o razlozima odgađanja primjene Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina "politikanstvo kakvom treba stati na kraj".

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko izjavio je da je HDZ načelno za provođenje zakona, ali da je zbog posebne situacije u Vukovaru za moratorijum na primjenu člana o dvojezičnosti.

"Vukovar je naš sveti grad i nemojmo stvarati lošu atmosferu, jačati političke tenzije da bi neke političke ambicije bile zadovoljene", rekao je Karamarko i pozvao Vladu da ne bude tvrdokorna i ne dozvoli dijalog.

Evropska komisija je upozorila da su prava manjina jedan od osnova EU i da moraju da važe i u tom gradu.

Tokom proteklog vikenda 20.000 hrvatskih građana u Vukovaru demonstrirali su protiv uvođenja u zvaničnu upotrebu srpskog jezika i ćiriličnog pisma, što je nacionalnim manjinama, koje čine više od trećine stanovništva neke lokalne samouprave, zagarantovano hrvatskim Ustavom.
Prijavi grešku


Komentari (36)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...