Regija
0

Nema odgađanja uvođenja ćirilice u Vukovaru

SRNA
Hrvatski ministar uprave Arsen Bauk izjavio je da neće biti odgađanja u uvođenju dvojezičnih natpisa u Vukovaru.

"Ono što je u nadležnosti države, dakle ono što se ne može izuzeti iz primjene zakona biće postavljeno u razumnom roku", poručio je Bauk.

Uvođenjem dvojezičnosti u Vukovaru prvo će biti promijenjeni natpisi na državnim institucijama, javili su hrvatski mediji.

Predsjednik Hrvatske Ivo Josipović rekao je da su stalne priče o razlozima odgađanja primjene Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina "politikanstvo kakvom treba stati na kraj".

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko izjavio je da je HDZ načelno za provođenje zakona, ali da je zbog posebne situacije u Vukovaru za moratorijum na primjenu člana o dvojezičnosti.

"Vukovar je naš sveti grad i nemojmo stvarati lošu atmosferu, jačati političke tenzije da bi neke političke ambicije bile zadovoljene", rekao je Karamarko i pozvao Vladu da ne bude tvrdokorna i ne dozvoli dijalog.

Evropska komisija je upozorila da su prava manjina jedan od osnova EU i da moraju da važe i u tom gradu.

Tokom proteklog vikenda 20.000 hrvatskih građana u Vukovaru demonstrirali su protiv uvođenja u zvaničnu upotrebu srpskog jezika i ćiriličnog pisma, što je nacionalnim manjinama, koje čine više od trećine stanovništva neke lokalne samouprave, zagarantovano hrvatskim Ustavom.