Srbija
0

Nema novih rokova za izručenje Mladića

FENA
Predsjednik srbijanskog Nacionalnog vijeća za suradnju s haškim Tribunalom za ratne zločine (ICTY) Rasim Ljajić izjavio je utorak medijima kako nema novih rokova za izručenje dvojice haških bjegunaca, Mladića i Hadžića, izrazivši nadu kako Srbija još ima priliku popraviti nešto do izvješća glavnog haškog tužitelja Sergea Brammertza Vijeću sigurnosti UN-a sredinom prosinca. "Nema novih rokova za izručenje preostale dvojice haaških bjegunaca, Ratka Mladića i Gorana Hadžića, jer su svi dosadašnji rokovi odavno prošli", kazao je Ljajić dodavši da će Brammertz o rezultatima posjeta Beogradu 10. i 11. prosinca izvijestiti Vijeće ministara Europske unije, a potom i Vijeće sigurnosti UN-a.

"Sve do tada Srbija ima šansu i mogućnost da se u njegovu izvješću nešto promijeni", rekao je Ljajić dodajući da Srbiji ne preostaje ništa drugo već da, ako se do tada ništa ne dogodi, i poslije toga datuma nastavi intenzivnu potragu ne bi li se Mladić i Hadžić što prije našli u Den Haagu.

Glavni tužitelj Tribunala za ratne zločine u Den Haagu Serge Brammertz svoj dvodnevni posjet Beogradu okončao je utorak razgovorima s predsjednikom, premijerom i ministrom vanjskih poslova Srbije, koji su mu, kako se navodi u njihovim priopćenjima, prenijeli da "Srbija u potpunosti surađuje s Tribunalom i intenzivno traga za preostalim haaškim optuženicima".

Brammertz tijekom posjeta nije davao izjave medijima.

U priopćenju iz Ureda srbijanskog predsjednika Borisa Tadića se kaže kako je "predsjednik Srbije Brammertzu rekao da Srbija intenzivno traga za preostalim optuženima i radi na uspješnom okončanju suradnje s Tribunalom u Den Haagu".

Srbijanski premijer Mirko Cvetković u priopćenju o sastanku s Brammertzom izrazio je očekivanje da će sljedeće izvješće glavnog haškog tužitelja o suradnji Beograda s tim sudom biti pozitivno, "imajući u vidu napredak koji je Srbija u prethodnom razdoblju ostvarila u suradnji s ICTY-em". On je dodao da je "izražena jasna volja Srbije za suradnjom i da se čini sve kako bi se ona u potpunosti ostvarila".

Srbijanski tužitelj za ratne zločine Vladimir Vukčević u utorak je rekao kako "očekuje dobro izvješće, izbalansirano ali i u biti pozitivno", te da je on "optimist".

Mediji objavljuju da će Brammertz Vijeću sigurnosti UN-a redovito polugodišnje izvješće o suradnji Srbije s ICTY-em proslijediti do kraja studenog, a usmeno se obratiti sredinom prosinca.