|

Nema mjesta panici zbog nove gripe

Nema mjesta panici zbog nove gripe
0
F
FENA
9.11.2009. u 17:11
0
komentara
0

dijeljenja
Nema mjesta panici zbog nove gripe Foto: Reuters
Nema mjesta panici, hrvatski zdravstveni sustav spreman je uhvatiti se u koštac s novom gripom H1N1, rekao je novinarima hrvatski ministar zdravstva i socijalne skrbi Darko Milinović nakon današnjeg sastanka Stožera za praćenje pojavnosti nove gripe.
Dodao je kako očekuje dovoljne količine cjepiva, a cijepljenje s prvih 500 hiljada doza cjepiva počinje krajem studenog i početkom prosinca.

U prioritetima za cijepljenje su, kako je rečeno, kronični bolesnici, trudnice i zdravstveni djelatnici.

Do sada je u Hrvatskoj zabilježeno ukupno 1.509 slučajeva, a najpogođenija je dobna skupina od 15 do 50 godina.

U Klinici za zarazne bolesti dr. Fran Mihaljević na respiratoru je šest pacijenata, a kod njih dvojice potvrđen je virus H1N1, rekao je Milinović dodavši da oni ipak nisu životno ugroženi. Također je rekao i kako je jedan od pacijenata ima 65 godina, dok su ostala petorica mlađe životne dobi.

Dnevno 200 do 250 ljudi zatraže pomoć u Klinici Fran Mihaljević, a bolnički zdravstveni sustav posebno je opterećen tokom vikenda. Ministar Milinović stoga je najavio pojačana dežurstva u ambulantama primarne zdravstvene zaštite.

Pacijenti sa proljevom, temperaturom, kašljem i malaksalošću, kako je preporučeno, trebali bi ostati kod kuće te kontaktirati obiteljskog liječnika.

Upitana kada će nova gripa dosegnuti vrhunac, voditeljica Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo dr. Ira Gjenero Margan rekla je kako je to nezahvalno prognozirati. Virus je u Hrvatskoj od kraja lipnja i ostat će i iduće godine, no mogao bi ostati i vječno, pa stoga nikad nije prekasno za cijepljenje, rekla je dr. Gjenero Margan.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.