Stjepan Mesić
0

"Nema mehanizama da BiH danas funkcionira"

FENA
Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić izjavio je da je Daytonski sporazum zaustavio rat u BiH, no da nema mehanizama da ta država danas funkcionira, prenosi Hina.

"Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik čini sve da razbije BiH. Danas u Republici Srpskoj živi tek 8 posto Bošnjaka i Hrvata od nekadašnjih 48 posto, Dodik bi u takvim okolnostima provodio referendum o odcjepljenju o izdvajanju što mi ne prihvaćamo", kazao je Mesić, odgovarajući na novinarski upit tokom jutrošnjeg posjeta Zadru.

Hrvatski predsjednik ocijenio je i kako "Beograd vodi neiskrenu politiku prema BiH, ljubi se s Dodikom, dočekuje ratnu zločinku Biljanu Plavšić, u biti podržava opciju koja razara BiH".

Hrvatska u svemu vodi realnu politiku, dodao je Mesić.

Također je kazao kako je "hrvatski interes da se otvore granice i da hrvatski narod živi u ukupnom kulturnom prostoru, jer Hrvati ne žive samo u Hrvatskoj.

Strateški cilj Republike Hrvatske je što brži ulazak u EU jer to znači i isključivanje rata kao političkog sredstva", dodao je.

Govoreći o arbitražnom sporazumu sa Republikom Slovenijom, kojega on podržava, Mesić je rekao kako je najvažnije u tom sporazumu da se granica utvrđuje na bazi međunarodnog prava.

"Za nas je to osnovno, mi smo zainteresirani da i dalje budemo granična zemlja s Italijom", rekao je hrvatski predsjednik.

"Kada bismo prihvatili dodir Slovenije s otvorenim morem to bi značilo da bismo morali izgubiti 64 četvorna kilometra mora, a to znači da bismo izgubili vezu s Italijom. Kada ne bismo bili granična zemlja s Italijom, ne bi više vrijedili Osimski sporazumi", dodao je.

S tim u svezi istaknuo je kako je Osimskim sporazumom Republika Hrvatska preuzela dug prema Italiji u iznosu od 34 miliona dolara na ime imovine optanata.

"Hrvatska je to spremna platiti, novci su osigurani, ali čekamo da Italija dostavi račun", kazao je Mesić.

Inzistiramo da ostanemo granična zemlja s Italijom, a Slovencima dopustimo slobodnu plovidbu kroz naše more, dodao je.