Regija
32

Nekoliko hiljada studenata na ulicama Skoplja

SRNA
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Više hiljada studenata protestovalo je danas u Skoplju protiv najavljenih reformi u obrazovanju, posebno kada je riječ o eksternom testiranju koje namjerava da nametne Ministarstvo obrazovanja i nauke.

Protest je počeo na platou ispred skopskog univerziteta "Sveti Ćirilo i Metodije", zatim su studenti prošli pored Sobranja i završili ispred zgrade Vlade.

Studenti su Vladi dostavili pismo u kome su iznijeli argumente protiv uvođenja državnog ispita na fakultetima.

Najavili su da će sljedeće aktivnosti zavisiti od toga da li će Vlada prihvatiti debate sa studentima u odnosu na najavljene reforme u visokom obrazovanju.

Na najmasovnijem studentskom protestu u Makedoniji, podršku je dao i veliki broj univerzitetskih profesora i građana, kao i jedan broj profesora srednjih škola iz Skoplja, prenose skopski mediji.

Studenti su nosili transparente ispisane na makedonskom, albanskom i engleskom jeziku.

Više okupljenih nosilo je crvene obruče oko glava, uzvikujući "Sada me zaokruži" aludirajući na jedan internet portal koji je tokom prvih studentskih protesta 17. novembra u tekstu crvenom brojom zaokružio jedan broj studenata, povezujući ih sa jednom opozicionom strankom.

Makedonski studenti protive se eksternom testiranju koje bi bilo presudno za nastavak školovanja i dobijanje diplome budući da se predviđaju dva testiranja za vrijeme trajanja studija.

Eksterni dio ispita studenti bi prvo polagali na kraju druge godine, a državni ispit na kraju četvrte godine, neposredno prije diplomiranja.

Proteste je organizovao Studentski plenum.

Studenti su danas protestovali i u Bitolju i Štipu.