Viši sud u Beogradu
0

Neizvjestan početak suđenja udovici Slobodana Miloševića

FENA
Mira Marković
Mira Marković
Viši sud u Beogradu trebalo bi da 11. novembra pred početak novog suđenja grupi od 10 bivših funkcionera SPS-a i JUL-a zbog nelegalne dodjele stanova Vlade Srbije odluči da li će Miri Marković suditi u odsustvu zajedno s njima.

Protiv udovice bivšeg predsjednika SRJ Slobodana Miloševića - Mire Marković 2005. godine, kada je pobjegla iz Srbije, postupak je razdvojen i bio je u prekidu.

Kako je sud početkom oktobra odlučio da joj se zbog "postojanja naročito važnih razloga sudi iako nije dostupna domaćim pravosudnim organima", sudsko vijeće treba da donese odluku da li će joj suditi u istom procesu koji se protiv optuženih s bivšim tajnikom Vlade Srbije Živkom Cicom Knežević na čelu.

U sudu su Tanjugu rekli da navedeni krivični postupci, koji "još uvijek egzistiraju kao dva predmeta" mogu da se vode odvojeno ili da se spoje i da se provede jedinstveni postupak.

Miri Marković je poslije bjekstva iz zemlje 2005. godine propala garancija od 15.000 eura, koja je potom pripala pravosudnom budžetu Srbije.

Kako su potvrdili predstavnici Generalog tužilaštva Ruske Federacije, ona u toj državi uživa status političke izbjeglice i ne može da bude uhapšena po potjernici srpskog Interpola koja je raspisana za njom po naredbi nekadašnjeg Okružnog suda i još je na snazi.

Krivičnom gonjenju protiv Mire Marković 13. oktobra je prijetila zastarjelost, pa je Više tužilaštvo u Beogradu nedavno odlučilo da prekvalifikuje krivično djelo za koje se teretila - nezakonito posredovanje i optuži je za zloupotrebu službenog položaja u vezi s nelegalnom dodjelom stana Vlade Srbije radnici Zdravstvenog centra Požarevac Iloni Pešić.

Prema izmijenjenoj optužnici Višeg tužilaštva, Miri Marković će se suditi za zloupotrebu službenog položaja zato što je od 1. septembra do 13. oktobra. 2000. godine, koristeći svoj tadašnji društveni položaj kao predsjednica Jugoslovenske ljevice, uticala da se Iloni Pešić nelegalno dodjeli stan.

Pešić je zapravo bila dadilja njenom unuku od sina Marka Miloševića koji je također u bjegstvu i ima status političke izbjelgice u Rusiji.

Prekvalifikacijom krivičnog djela na teži oblik tužilaštvo je spriječilo zastarijevanje krivičnog gonjenja, jer će postupak protiv Mire Marković biti moguće da se vodi do 2012. godine, do kada bi najkasnije trebalo da bude izrečena prvostepena presuda.

Protiv Mire Marković i njenog sina Marka Specijalni sud u Beogradu vodi istragu zbog sumnje da su organizatori grupe za šverc duhana u periodu od 1996. do 2001. godine. Istraga je, međutim, u prekidu do njihovog hapšenja.

Specijalno tužilaštvo pokrenulo je taj postupak u junu 2007. godine, a sud im je odredio pritvor i za njima je raspisana crvena Interpolova potjernica, koja je i danas na snazi.