{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Neizvjesnost u hrvatsko-srpskim odnosima

F
19.11.2008. u 13:10
0
9
Neizvjesnost u hrvatsko-srpskim odnosima
0
Neizvjesnost u hrvatsko-srpskim odnosima
Predstoje duge godine neizvjesnosti za odnose Hrvatske i Srbije, rekao je za novosadski list "Dnevnik" od srijede, u povodu odluke Međunarodnog suda pravde u Haagu (ICJ), šef stručnog pravnog tima Srbije dr. Tibor Varadi.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Komentirajući odluku Suda koji se 18. novembra proglasio nadležnim za hrvatsku tužbu protiv Srbije dr. Varadi ističe da bi "bilo bolje da se spor okončao na pitanju nadležnosti zato što konfrontacija čitavih zajednica nije zdrava ni dobra, ni za nas ni za Hrvatsku".

"Da je bilo razuma i volje, na ovaj spor je već davno trebalo staviti tačku. Pošto do toga nije došlo, slijede godine neizvjesnosti za odnose između dvije države. Uostalom, mnogi su i u Srbiji priželjkivali da se spor ne završi na procesnoj fazi, nego da se dođe do utvrđivanja što se stvarno zbilo u tom ratu", naveo je dr. Varadi.

Dodao je da bi utvrđivanje što se stvarno događalo bilo "mnogo zdravije u okvirima ispitivanja individualne odgovornosti, nego u okvirima konfrontacija čitavih država i nacija".

"Sud je odlučio da se krene drugom stazom, kad se već mi sami nismo mogli dogovoriti između sebe", kazao je šef srbijanskog pravnog tima izrazivši sumnju da je poslije svega moguć dogovor izvan Suda.

Predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini i zastupnik Petar Kuntić nije želio komentirati odluku Suda u Haagu. On je samo kratko za "Dnevnik" rekao da je "predstavnik političke stranke u Vojvodini, a neka se o tome dvije države dogovaraju".

"Mi nemamo utjecaja na krajnji ishod i malo smo zatečeni, ali se nadamo da će se sve to na kraju pozitivno riješiti, uz daljnji razvoj dobrih odnosa između Srbije i Hrvatske", kazao je predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća Branko Horvat.

"Možda će sve ovo biti izazov za buđenje negativnih snaga na ovom prostoru, ali se toplo nadam da do toga neće doći. Već smo se osvjedočili da stvari mogu teći u pozitivnom pravcu i zato smatram da sudski proces između Srbije i Hrvatske ne bi smio nametnuti negativno ponašanje koje bi štetilo i jednoj i drugoj strani. Mislim da to nikome ne treba i da to danas mnogi ljudi shvaćaju", istaknuo je Horvat.

Međunarodni sud pravde u Haagu odbacio sve prigovore Srbije i proglasio se nadležnim za hrvatsku tužbu protiv Srbije za povredu Konvencije o sprečavanju i kažnjavanju genocida koju je Hrvatska podnijela protiv Srbije prije devet godina.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: