Regija
0

Neizvjesno svjedočenje Ratka Mladića u slučaju protiv njegovih jataka

FENA
Ponovljeno suđenje optuženima za pomaganje u skrivanju haškog optuženika Ratka Mladića od 2002. do 2006. godine, nastavljeno je u četvrtak pred Prvim osnovnim sudom u Beogradu saslušanjem svjedoka, no sud još nije osigurao njegovo svjedočenje koje je predložila obrana.

Na današnjem suđenju saslušana su četiri svjedoka, a u nastavku suđenja, koje je planirano za 30. rujna, trebalo bi da bude ispitano 10 svjedoka, kazao je Tanjugu odvjetnik jednog od optuženih Nemanja Govedarica.

Što se tiče saslušanja Mladića, sutkinja je najavila kako će s upravom Višeg suda razmotriti mogućnosti njegovog svjedočena video konferencijskom vezom s Haškim sudom u čijoj se pritvorskoj jedinici Mladić nalazi.

Tek nakon toga, vidjet će se s Haškim sudom hoće li on dozvoliti Mladićevo svjedočenje, jer prilikom prethodnih zahtjeva suda na to nije bilo pozitivnih odgovora.

Sudski proces protiv "Mladićevih jataka" počeo je 2007. godine. Prvom presudom optuženi su bili mahom oslobođeni optužbi, ali je ta presuda ukinuta i naloženo je ponavljanje suđenja.

Na ovom suđenju, odlučeno je da se ponovo, neposredno u sudu, saslušaju svi svjedoci, a ne da se čitaju njihovi iskazi, dok je obrana predložila da se video linkom sasluša i Mladić. Obrana smatra kako je Mladić ključni svjedok u tom procesu bez čijeg iskaza činjenično stanje u predmetu ne može biti u potpunosti utvrđeno.

Na početku ponovljenog suđenja svi optuženi su ponovili da ostaju pri svojim ranijim obranama.

Na optuženičkoj klupi su, mahom, izbjeglice iz BiH i tijekom prvog suđenja svi su, osim generala Marka Lugonje, negirali da su pomagali Mladiću u skrivanju.

Optužnicom im je stavljeno na teret da su, u različitim razdobljima od 2002. do 2006. godine, pomagali Mladiću da ne bude otkriven, iako su znali da je Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju izdao nalog za njegovo uhićenje.

Kao glavni organizator jataka, u optužnici je ranije bio označen oficir Vojske Republike Srpske Jovo Đogo, ali je on u tijeku procesa preminuo.

Na optuženičkoj klupi je desetoro optuženih, koji su krajem 2010. bili oslobođeni optužbi ili je protiv njih odbijena optužba zbog zastarjelosti kaznenog gonjenja. Terete se za kazano djelo pomoć učiniocu poslije izvršenja kaznenog djela.

Ukinutom presudom, Stanko Ristić, Ljiljana Vasković, Borislav Ivanović i Predrag Ristić bili su oslobođeni optužbi da su pomagali u skrivanju Mladića, dok je optužba bila odbijena protiv Saše Badnjara, Ratka Vučetića, Tatjane Vasković Janjušević, Bojana Vaskovića, Marka Lugonje i Blagoja Govedarice.

Govedarica je pravomoćno osuđen zbog nedozvoljenog držanja oružja i eksplozivnih materija na šest mjeseci zatvora, uvjetno na dvije godine.

Jataci koji su krili Mladića poslije 2006. do njegovog uhićenja, pet godina kasnije 26. svibnja 2011. godine, sklopili su sporazum o priznanju krivnje s Tužiteljstvom za ratne zločine, na uvjetne kazne zatvora.