Regija
0

Neizvjesne prognoze i veliki značaj izbora u Srbiji

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Značaj za evropsku budućnost Srbije i neizvjesne prognoze o pobjedniku motivirao je građane da u velikom broju izađu na glasanje u drugom krugu predsjedničkih izbora, saglasili su se danas u izjavama Tanjugu politički analitičari Zoran Stoiljković i Jovo Bakić.

Prema preliminarnim podacima CESID-a do 12 sati na izbore je izašlo 22,4 posto građana sa pravom glasa, što je za oko jedan posto više nego u prvom krugu predsjedničkih izbora.

Stoiljković smatra da "kada su izbori značajni a i neizvjesni, poput današnjih, građani imaju osjećaj da od njihovog pojedinačnog glasa sve zavisi".

"Sve ostaje na volji birača koji će, očito, u velikom mjeri izaći na birališta... ovoga puta čak i u nešto većem broju nego u prvom krugu predsjedničkih izbora", kazao je on.

Bakić procjenjuje da će u drugom krugu predsjedničkih izbora izlaznost biti veća nego prije dvije sedmice objašnjavajući to "referendumskom kampanjom" u vezi budućih evropskih integracija Srbije.

On smatra da su "građani shvatili da je današnje glasanje u direktnoj vezi sa priključenjem države Evropskoj uniji".

Građani se u drugom krugu izbora mogu opredijeliti između dvojice predsjedničkih kandidata - Srpske radikalne stranke Tomislava Nikolića i Demokratske stranke Borisa Tadića.