Stjepan Mesić
0

Ne vjerujem da bi Sloveniji koristilo blokiranje Hrvatske

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić izjavio je u subotu da ne vjeruje da bi Sloveniji koristilo blokiranje hrvatskog puta u Europsku uniju, te ponovio kako, ukoliko se granični spor između dvije zemlje ne može riješiti bilateralno, treba otići pred međunarodne institucije.

Odgovarajući na pitanje novinara u Uredu predsjednika, gdje su se hrvatski građani našli "na kavi s predsjednikom", hoće li u petak na Međuvladinoj konferenciji o pristupanju u Bruxellesu doći do otvaranja novih deset poglavlja u hrvatskim pregovorima s EU-om i zatvaranja pet poglavlja, u kontekstu slovenskog blokiranja pregovora, Mesić je odgovorio kako je "teško pretpostavljati kako će se stvari odvijati".

"Ja se samo nadam da će i naši prijatelji Slovenci shvatiti da, ako postoji otvoreno pitanje s Hrvatskom, da ga mi rješavamo, ili uz međunarodnu pomoć ili sami, ali da to ne utječe na hrvatski put u EU. Već sam prije rekao, ako bi nas Slovenija zaustavila na putu za EU, ne vjerujem da bi to baš koristilo Sloveniji", rekao je Mesić.

Predsjednik je ponovio kako je i u razgovorima sa sva tri dosadašnja slovenska predsjednika rekao da Hrvatska ponajprije želi da se problemi riješe dogovorom.

"Ukoliko jedan bilateralni problem postoji treba ga bilateralno i rješavati, a nije dobro da se to veže uz hrvatski put u Europu", kaže Mesić.

No, nastavio je hrvatski predsjednik, budući "da su stavovi dijametralno suprotni ostaje da se umiješa međunarodni faktor, a to je Međunarodni sud u Den Haagu i onda će biti zadovoljne i Slovenije i Hrvatska".

"Jer, najbolje je primijeniti međunarodne konvencije i riješiti problem", pojasnio je Mesić.

Napominje pritom kako će, iako Hrvatska nije član EU-a, kao lojalni član međunarodne zajednice i UN-a prihvatiti svaku odluku toga suda.

"Slovenija koja je članica EU, ne znam zašto, ne može prihvatiti međunarodnu arbitražu. Da bude iskren, meni to nije jasno. Jer, sve druge zemlje EU-a žele da se ovaj posao završi", rekao je Mesić.

"Sve druge zemlje EU-a žele da se ovaj posao završi što prije. To je, na kraju, i stav EU-a koja je zaključila - kada Hrvatska ispuni uvjete, kada ostvari standarde, bit će primljena u EU. Mi praktično završavamo pregovore naredne godine i nema niti jednog razloga za jedno pitanje koje je postojalo i kad je Slovenija ulazila u EU", kaže Mesić. Naglašava pritom kako "treba biti objektivan".

"Kad je Slovenija ulazila u EU, kako onda nisu postavljali pitanje granica. Treba biti principijelan, a mi od Slovenije očekujemo da bude principijelna", rekao je predsjednik Mesić.