{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Ne vjerujem da bi Sloveniji koristilo blokiranje Hrvatske

F
13.12.2008. u 13:26
0
7
Ne vjerujem da bi Sloveniji koristilo blokiranje Hrvatske
0
Ne vjerujem da bi Sloveniji koristilo blokiranje Hrvatske
Foto: Reuters
Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić izjavio je u subotu da ne vjeruje da bi Sloveniji koristilo blokiranje hrvatskog puta u Europsku uniju, te ponovio kako, ukoliko se granični spor između dvije zemlje ne može riješiti bilateralno, treba otići pred međunarodne institucije.
Odgovarajući na pitanje novinara u Uredu predsjednika, gdje su se hrvatski građani našli "na kavi s predsjednikom", hoće li u petak na Međuvladinoj konferenciji o pristupanju u Bruxellesu doći do otvaranja novih deset poglavlja u hrvatskim pregovorima s EU-om i zatvaranja pet poglavlja, u kontekstu slovenskog blokiranja pregovora, Mesić je odgovorio kako je "teško pretpostavljati kako će se stvari odvijati".

"Ja se samo nadam da će i naši prijatelji Slovenci shvatiti da, ako postoji otvoreno pitanje s Hrvatskom, da ga mi rješavamo, ili uz međunarodnu pomoć ili sami, ali da to ne utječe na hrvatski put u EU. Već sam prije rekao, ako bi nas Slovenija zaustavila na putu za EU, ne vjerujem da bi to baš koristilo Sloveniji", rekao je Mesić.

Predsjednik je ponovio kako je i u razgovorima sa sva tri dosadašnja slovenska predsjednika rekao da Hrvatska ponajprije želi da se problemi riješe dogovorom.

"Ukoliko jedan bilateralni problem postoji treba ga bilateralno i rješavati, a nije dobro da se to veže uz hrvatski put u Europu", kaže Mesić.

No, nastavio je hrvatski predsjednik, budući "da su stavovi dijametralno suprotni ostaje da se umiješa međunarodni faktor, a to je Međunarodni sud u Den Haagu i onda će biti zadovoljne i Slovenije i Hrvatska".

"Jer, najbolje je primijeniti međunarodne konvencije i riješiti problem", pojasnio je Mesić.

Napominje pritom kako će, iako Hrvatska nije član EU-a, kao lojalni član međunarodne zajednice i UN-a prihvatiti svaku odluku toga suda.

"Slovenija koja je članica EU, ne znam zašto, ne može prihvatiti međunarodnu arbitražu. Da bude iskren, meni to nije jasno. Jer, sve druge zemlje EU-a žele da se ovaj posao završi", rekao je Mesić.

"Sve druge zemlje EU-a žele da se ovaj posao završi što prije. To je, na kraju, i stav EU-a koja je zaključila - kada Hrvatska ispuni uvjete, kada ostvari standarde, bit će primljena u EU. Mi praktično završavamo pregovore naredne godine i nema niti jednog razloga za jedno pitanje koje je postojalo i kad je Slovenija ulazila u EU", kaže Mesić. Naglašava pritom kako "treba biti objektivan".

"Kad je Slovenija ulazila u EU, kako onda nisu postavljali pitanje granica. Treba biti principijelan, a mi od Slovenije očekujemo da bude principijelna", rekao je predsjednik Mesić.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: