Mesić o slovenskoj blokadi
0

'Ne uzvraćajmo milo za drago'

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Hrvatska mora na visokoj civilizacijskoj razini rješavati problem slovenskog blokiranja hrvatskih pregovora s Evropskom unijom, rekao je u petak hrvatski predsjednik Stjepan Mesić i pozvao državu da se suspregne od želje da uzvrati istom mjerom.

Slovenija je u petak u Bruxellesu, na Međuvladinoj konferenciji Evropske unije za Hrvatsku, blokirala otvaranje i zatvaranje deset poglavlja u pristupnim pregovorima Zagreba s Evropskom komisijom, tvrdeći da se u njima prejudicira hrvatsko rješenje za međugranični spor dvije susjedne zemlje.

Takvo stajalište Slovenije izazvalo je negativne reakcije u Hrvatskoj, a u dijelu javnosti i glasne pozive na bojkot slovenskih proizvoda.

"Mi moramo biti na visokom civilizacijskom nivou, mi moramo problem riješiti, ali u svakom slučaju ne možemo pristati na to da se unaprijed odreknemo dokaza kojima dokazujemo svoje pravo", rekao je Mesić.

Nema razloga da idemo "tuk na utuk", slikovito se izrazio predsjednik kako bi hrvatskoj javnosti poručio neka se suzdrži od želje da susjedima uzvrate istom mjerom.

Mesić je u četvrtak, kada je objavljeno da će Slovenija na Međuvladinoj konferenciji ustrajati na blokadi pregovora, rekao da odnosi Hrvatske sa Slovenijom više nisu problem Hrvatske, već Evropske unije, odnosno Bruxellesa.