{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Ne ulazi EU u Srbiju, već Srbija u EU"

F
4.2.2010. u 16:40
0
25
"Ne ulazi EU u Srbiju, već Srbija u EU"
0
"Ne ulazi EU u Srbiju, već Srbija u EU"
Vuk Jeremić (Foto: Reuters)
Srbijanski ministar vanjskih poslova Vuk Jeremić i izvjestitelj Evropskog parlamenta za Srbiju, Slovenac Jelko Kacin, oštrim su to u kontekstu toga neizravno uvrstio Kacina među one koji ne žele Srbiju u EU.nom razmijenili mišljenja o približavanju Srbije EU, a srbijanski šef diplomatije čak je
Jeremić je u četvrtak, komentirajući Kacinovu izjavu o napredovanju Srbije u evropskim integracijama, kazao kako Srbiju "ne može poremetiti ničija provokacija ni, nogometnim rječnikom kazano, dribling" te da i u Srbiji i izvan nje postoje oni koji je ne žele vidjeti u EU.

"Srbija ostaje privržena putu prema EU. To neće biti lak put, postoje oni koji Srbiju ne žele vidjeti u EU, i u Srbiji i izvan njezinih granica, ali dokle god znate kuda idete, imate jasnu viziju, znate što hoćete a što nećete, dotle ste na pravom putu", kazao je Jeremić novinarima nakon sastanka s finskim ministrom vanjskih poslova Aleksanderom Stubbom.

Beogradski mediji ranije su prenijeli kritike Kacina na račun šefa srbijanske diplomatije zbog njegove izjave da je u procesu evropske integracije Srbije "lopta prebačena u dvorište EU", poručivši mu da "nije riječ o nogometu, već o budućnosti Srbije".

Kacin je poručio da "ne ulazi EU u Srbiju, već se Srbija priključuje EU" te da "sve dok gospodin ministar bude mislio da je njegova zadaća komentirati nogometnu utakmicu - neće biti ministar vanjskih poslova na zadatku i nivou približavanja Srbije EU".

Istaknuo je kako EU dosad nije dala pozitivan odgovor na zahtjev Srbije za kandidaturu za članstvo u Uniji i ponovio da uvjet ostaje saradnja s Haagom.

Ocijenivši sadašnjim izazovom za srbijanske političare korak koji bi omogućio da se Srbija "suoči sa svojom prošlošću, kako bi bila spremna za svoju budućnost", Kacin je istaknuo da se sve dok bude u likovima iz 90-ih poput Ratka Mladića vidjela svoje nacionalne junake, Srbija se neće moći približiti Uniji ni odgovoriti na njena očekivanja.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: