"Ne smiju se dopustiti nove podjele na Balkanu"

F
FENA
11.12.2009. u 14:53
0
2
"Ne smiju se dopustiti nove podjele na Balkanu"
0
"Ne smiju se dopustiti nove podjele na Balkanu" Tanja Fajon
Na zapadnom Balkanu ne smijemo dozvoliti nove podjele, rekla je u petak na zasjedanju Generalne skupštine NALAS u Istanbulu slovenska poslanica u Evropskom parlamentu Tanja Fajon.
NALAS je organizacija koja ujedinjuje zajednicu lokalnih vlasti u jugoistočnoj Evropi.

Fajon je naglasila da su države, koje se nalaze u čekaonici za EU već napravile "značajne korake za postizanje stabilnosti i saradnje", kao i da je sada važno da "put u evropske integracije nastave još odlučnije u borbi protiv organiziranog kriminala, korupcije, nacionalističkih težnji, kao i da osiguraju slobodu govora i medija".

- Hrvatska je tik pred vratima EU. Građani Makedonije, Crne Gore i Srbije će kroz nešto više od jedne sedmice putovati u države Šengena bez viza, Bosna i Hercegovina i Albanija su u posljednjoj fazi ispunjavana zahtjeva Evropske komisije za ukidanje viza, rekla je poslanica u Evropskom parlamentu i dodala da "sve to ukazuje na ključne pomake u regiji, koji se neće zaustaviti i koje Evropa mora poštovati i dalje podsticati sve do realizacije evropskih standarda i vrednota", javio je Radio Slobodna Evropa.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (2)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: