Ursula Plassnik
0

"Ne smije biti kočenja na putu Balkana ka EU"

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Ministarka vanjskih poslova Austrije Ursula Plassnik ocijenila je u petak u Feldenu, da se "ne smije kočiti" kada je u pitanju evropska integracija Balkana.

Ministarka Plassnik je na završnoj sjednici ekonomskog foruma u tom gradu naglasila da želi potpunu integraciju država jugoistočne Evrope u EU, ali je odbila da precizira bilo kakve rokove.

"Svako mora ispuniti svoje obaveze. Radi se o primjeni normi EU u svakodnevnici u tim zemljama. Rumunija i Bugarska su dobar primjer za to“, poručila je Plassnikova.

"U svakom slučaju ne smije se kočiti. U Srbiji se proteklih mjeseci puno promijenilo, nastalo je proevropsko raspoloženje. Saradanja s Haškim tribunalom je jasno poboljšana“, objasnila je ona.

Plassnikova je dalje ocijenila da je Hrvatska sljedeći kandidat za prijem u EU, a da Bosne i Hercegovine treba što prije da bude postavljena na pravi put.

"Za Austriju Balkan ima prioritet. Kod daljeg razvoja najvažnije je pravna država i predvidivost, kao i pravila na koje se i investitori mogu osloniti", objasnila je šefica austrijske diplomatije.

Međutim, Plassnikova je izrazila strepnju da Balkan na evropskoj agendi neće imati isti prioritet kao do sada.

"Ne dijelim mišljenje francuskog predsjednika Nicolasa Sarkozya da Hrvatska ne može pristupiti EU na osnovu Sporazuma iz Nice. To pravno nije tačno i ujedno politički nije pametno. Irci su o mnogome glasali na referendumu, ali zasigurno ne o prijemu Hrvatske. Zemlje Balkana će prije ili kasnije postati punopravne članice EU, za što moramo da ih ohrabrimo", zaključila je Plassnikova, javio je Tanjug.