Stjepan Mesić
0

"Ne razumijem Tadića, ja se ne petljam u odnose u Srbiji"

FENA
Stjepan Mesić (Foto: Reuters)
Stjepan Mesić (Foto: Reuters)
Predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić u petak je komentirao najavu srbijanskog kolege Borisa Tadića da će ga Vijeću sigurnosti prijaviti zbog izjave o mogućoj vojnoj reakciji na referendum u Republici Srpskoj i rekao kako ne razumije takvu reakciju jer se on "niti petlja u odnose u BiH, niti u odnose u Srbiji".

"Moja je izjava bila u kondicionalu i zato je potrebno poznavati malo gramatike", rekao je Mesić tokom današnjeg posjeta Kutjevu.

"Rekao sam da bi trebalo presjeći koridor kada bi netko odcijepio dijelove BiH. To je moje mišljenje. A tko će ga presjeći, hoće li to biti NATO ili netko drugi, uopće nije bitno", rekao je Mesić.

Hrvatski predsjednik je naglasio da je nužno da se BiH zadrži u sadašnjim granicama i da nikome ne pada na pamet da je razbija.

"Kada bi netko danas odcijepio Republiku Srpsku i pripojio je Srbiji, to bi značio da Srbija dolazi do Karlovca. Postavlja se pitanje zašto su ljudi onda ginuli", rekao je Mesić.

Naglasio je da se zato premijera RS-a ne smije shvaćati neozbiljno i da je to razlog što je njegova poruka bila dramatična. "Međunarodna je zajednica mirovala i šutjela kada je Milošević razbijao BiH, kada je razbijao Hrvatsku, kada je stvarao etnički čistu Srbiju", a to je odnijelo više od 100 hiljada života" na ovom prostoru, rekao je Mesić.

"Danas postoje opet neke snage koje bi htjele mijenjati arhitekturu ovih prostora i zato upozoravam međunarodnu zajednicu da ovo nije ni malo naivno", rekao je Mesić.