{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


'Ne osnivam stranku, ali biću politički aktivan'

S
13.8.2009. u 09:48
0
15
'Ne osnivam stranku, ali biću politički aktivan'
0
'Ne osnivam stranku, ali biću politički aktivan'
Sandžački muftija Muamer Zukorlić, koji predvodi Islamsku zajednicu /IZ/ u Srbiji, sa sjedištem u Novom Pazaru, kaže da ne osniva stranku, ali da će biti politički aktivan te dodaje da se prava muslimana u Sandžaku bezobzirno krše.
Zukorlić je rekao da je njegov nedavno osnovani Politički savjet "proizvod agresije" na njegov Mešihat, koji je postao "politička žrtva" i da se njime brani od "države i Ministarstva vjera".

"Država je sudjelovala u toj agresiji na IZ, a Ministarstvo vjera je na nelegalan način priznalo paravjersku formaciju, tvorevinu Sulejmana Ugljanina, uz pomoć Beograda", rekao je Zukorlić za "Večernje novosti", misleći na Islamsku zajedicu Srbije, sa sjedištem u Beogradu koju predvodi rejs Adem Zilkić.

Zukorlić kaže da neće biti kandidat na izborima, ali će stavovi i retorika Islamske zajednice koju predvodi imati efekta na politička dešavanja u Sandžaku, jer će, kako kaže, "pobijediti oni koji podržavaju ovu zajednicu, uz koju je 80 odsto muslimanskog naroda".

On je rekao da ne prijeti opasnost sa Sandžak postane "novo bure baruta" u Srbiji i da krene stopama Kosova, ali da se vlasti u Srbiji odnose prema Sandžaku isto kao Milošević prema Kosovu.

"Samo ima manje pendreka i batinanja, ali su prava Bošnjaka ugrožena kao što su bila ugrožena prava Albanaca", kaže Zukorlić i tvrdi da se prava muslimana u Sandžaku "krše bezobzirno" i da se ne osjećaju ravnopravnim u zajednici sa Srbima.

Zukorlić je rekao da su potpuno "neozbiljne i nelogične" optužbe da je prošlonedjeljnom posjetom Prištini sa poglavarom Islamske zajednice u BiH Mustafom Cerićem priznao nezavisnost Kosova.

"Potpuno su neozbiljne i nelogične te optužbe, jer IZ nije faktor koji je nadležan za priznavanje Kosova.To je suvišno i vještačko pitanje. Kako ja kao pojedinac mogu da priznam ili ne priznam Kosovo, kada o tome ne odlučuju ni veće sile na Balkanu", rekao je on.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: