Boris Tadić
0

'Ne dolazim na Josipovićevu inauguraciju ako dođe Sejdiju'

SRNA
Predsjednik Srbije Boris Tadić izjavio je danas da neće prisustvovati inauguraciji novoizabranog hrvatskog predsjednika Ive Josipovića ako toj svečanosti bude prisustvovao predsjednik Kosova Fatmir Sejdiju.

Tadić je rekao da bi njegovo prisustvo inauguraciji zajedno sa Sejdijuom značili da Srbija na indirektan način priznaje nezavisnost Kosova.

On je podsjetio da je Srbija spremna da učestvuje na regionalnim skupovima na kojima Kosovo nastupa kao UNMIK-Kosovo ili Kosovo-UNMIK. 

"Ovde se, međutim, radi o jednoj političkoj manifestaciji - inauguraciji hrvatskog predsednika i spreman sam da odem pod uslovom da se ne dovodi u pitanje suverenitet i teritorijalni integritet Srbije", poručio je Tadić.

Predsjednik Srbije je konstatovao da je u posljednjih mjesec ili dva primjetno urušavanje odnosa Srbije i Hrvatske, kako zbog "provokativnih političkih istupa" odlazećeg predsjednika Stjepana Mesića, tako i zbog nastupa hrvatskih predstavnika u Međunarodnom sudu pravde, gdje je, kako je naglasio, postojalo lažno svjedočenje da su i pokrajine imale pravo otcjepljenja u bivšoj Jugoslaviji. 

"Verujem da Srbija i Hrvatska mogu da poprave svoje odnose, ali to opredeljenje treba pokazati ne samo na rečima, već i u praksi", smatra Tadić.