{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Nato uveo vanredno stanje u Sjevernoj Mitrovici

F
18.3.2008. u 14:46
0
0
Nato uveo vanredno stanje u Sjevernoj Mitrovici
0
Nato uveo vanredno stanje u Sjevernoj Mitrovici
NATO je uveo de facto vanredno stanje u kosovskom gradu Mitrovici u utorak nakon što je u pobuni neprijateljskog srpskog stanovništva ubijen jedan UN-ov policajac i prisilno je povučeno UN-ovo osoblje.
Mirovne snage pod NATO-vim vodstvom, KFOR, i misija UN-a naredili su svim lokalnim srpskim policajcima da parkiraju svoja patrolna vozila i prekinu normalne dužnosti.

Nakon što se policija UN-a već povukla, naređenje je ostavilo francuskim, belgijskim i španskim vojnicima potpunu kontrolu nad redom i zakonom na sjevernom djelu Kosova, gdje Srbi koji se protive njegovoj secesiji od Srbije 17. februara čine većinu stanovništva."KFOR je uveo vanredno stanje u sjevernom djelu Mitrovice", izjavio je kosovski sigurnosni izvor koji je tražio da ne bude imenovan. Nije bilo nikakve trenutne objave KFOR-a.

Kod glavne policijske stanice, tridesetak srpskih policajaca predalo je svoje rance i pancirne jakne u belgijska oklopna vozila koja su čuvala prostor oko parkinga.

"Nakon jučerašnih dešavanja, KFOR je preuzeo vlast nad sjevernom Mitrovicom i okupirao je policijske stanice u sjevernom dijelu grada. UN-ova policija naredila nam je da ostanemo kućama do daljnjega", izjavio je Reutersu kapetan Milija Milošević.

Ukrajinski policajac koji je služio u UN-u preminuo je tokom noći od povreda zadobijenih u nemirima. UN-ov izvor izjavio je da je on podlegao ranama od šrapnela. Poljski, francuski i ukrajinski policajci također su povrijeđeni, od kojih neki ozbiljno.

Nasilje je najteže otkako je kosovska albanska većina proglasila nezavisnost od Srbije 17. februara i stavilo je u prvi plan rizik podjele nove države duž etničkih linija.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: