Regija
0

NATO: Tadićev poziv moraju pratiti i djela

SRNA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
NATO je danas saopštio da poziv predsjednika Srbije Borisa Tadića za uklanjanje barikada na Kosovu mora biti propraćen djelima.

U saopštenju se navodi da Alijansa pozdravlja Tadićevo saopštenje, ali je podsjetila da je i dalje veoma zabrinuta zbog situacije uz napomenu da je neprihvatljivo nasilje protiv vojnika NATO.

"NATO i naši partneri iz KFOR-a pozdravljaju saopštenje predsjednika Tadića objavljeno 29. novembra koje mora biti propraćeno konkretnim djelima. Tražimo od svih strana da iskažu uzdržanost i u potpunosti sarađuju sa svim međunarodnim faktorima na terenu kako bi se bez odlaganja obezbjedila sloboda pokreta", ističe se u saopštenju.

Početkom sedmice povrijeđeno je 30 njemačkih i austrijskih pripadnika KFOR-a, od kojih su neki zadobili povrede od lakog pješadijskog naoružanja i Molotovljevih koktela, kada se nekoliko stotina Srba usprotivilo operaciji NATO vojnika na sjeveru Kosova za uklanjanje barikada.

NATO u  saopštenju poziva Beograd i Prištinu da nastave sa konstruktivnim učešćem u dijalogu uz posredovanje  EU.

Predsjednik Srbije Boris Tadić nedavno je pozvao  predstavnike KFOR-a da ne pokreću akcije na uklanjanju barikada na sjeveru Kosova, a kosovske Srbe da ih uklone.