{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


NATO na samitu u aprilu očekuje Hrvatsku u svom članstvu

F
4.3.2009. u 17:11
0
0
NATO na samitu u aprilu očekuje Hrvatsku u svom članstvu
0
NATO na samitu u aprilu očekuje Hrvatsku u svom članstvu
NATO očekuje i planira da će Hrvatska na samitu Saveza početkom aprila u Strasbourgu i Kehlu zauzeti svoje mjesto kao punopravna članica, usprkos poteškoćama u vezi s ratifikacijom protokola o proširenju u Sloveniji, izjavio je u srijedu glasnogovornik NATO-a James Appathurai.
"Optimisti smo u pogledu toga da će Hrvatska biti punopravna članica, naravno da pozorno pratimo što se događa u Sloveniji i u taj se proces ne želimo miješati, ali nadamo se i planiramo da Hrvatska zauzme svoje mjesto među saveznicima", izjavio je Appahturai na konferenciji za novinare uoči sastanka ministara vanjskih poslova Sjevernotlantskog saveza.

Slovenski parlament je 9. februara ratificirao pristupni protokol za Hrvatsku, međutim da bi ga Slovenija deponirala u State Departmentu, čime se i službeno završava postupak ratifikacije, mora se čekati kako će završiti inicijativa izvanparlamentarne Stranke slovenskog naroda (SSN) iz Maribora koja ga zbog navodnog prejudiciranja granice želi osporiti na referendumu.

Da bi parlament po zakonu raspisao naknadni zakonodavni referendum na kojem bi glasači glasali jesu li za ratifikaciju hrvatskog pristupnog protokola ili su protiv toga, inicijatori bi do zadanog roka, 26. marta, morali prikupiti 40.000 potpisa slovenskih birača, a prema tvrdnjama slovenskih medija dosad su ih prikupili oko hiljadu.

Svih 26 država članica u svojim parlamentima je završilo postupak ratifikacije, a njih 20 je već predalo ratifikacijske instrumente State Departmentu.

Na pitanje mogu li poteškoće vezane za Hrvatsku utjecati na primanje Albanije, jer navodno neke države članice žele u paketu dostaviti i albanski i hrvatski protokol State Departmentu, Appathurai je rekao da mu nije "poznato da je iko izrazio zabrinutost da će se problemi s Hrvatskom odraziti i na Albaniju".

Appahturai je izvijestio da će se ministri vanjskih poslova zemalja članica NATO-a i EU-a sastati u srijedu navečer u Bruxellesu u organizaciji belgijske vlade na tzv. "transatlantskoj večeri", a u četvrtak se sastaje Sjevernoatlantsko vijeće (NAC) na razini ministara vanjskih poslova.

Na večeri i na sastanku NAC-a sudjelovat će i ministri vanjskih poslova zemalja pozvanih u članstvo – Hrvatske i Albanije. Tokom posjete Bruxellesu, na marginama sastanka
Sjevernoatlantskog vijeća NATO-a, hrvatski ministar Gordan Jandroković imat će i bilateralne susrete, prenijela je Hina.

Glavne teme ministarskog sastanka, na kojem će prvi put sudjelovati američka državna tajnica Hillary Clinton, bit će stanje u Afganistanu, u kojem je raspoređena najveća NATO-ova misija u povijesti te o odnosima s Rusijom.

Appathurai je rekao kako je potrebno da se NATO i Rusija zajedno jače angažiraju u Afganistanu i u borbi protiv terorizma.

Ne isključuje se mogućnost ni da se na sastanku službeno objavi normalizacija odnosa s Moskvom, koji su prekinuti nakon ruske ofenzive na Gruziju u augustu.

NATO je već u decembru najavio postupnu obnovu odnosa s Moskvom pošto su članice EU-a istaknule važnost suradnje.

Pozitivni znaci dolaze i iz Rusije koja je ove sedmice dopustila prolazak konvoja za opskrbu američkih snaga u Afganistanu preko svoga teritorija.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: