Regija
0

NATO bombardiranje označilo novu epohu za Kosovo

FENA
Predsjednik privremene kosovske vlade Hashim Thaqi ocijenio je danas da je 24. mart prije devet godina označio "početak nove epohe za Kosovo" i da je NATO napadima na vojne i policijske ciljeve u Srbiji podržao "pravičnu borbu naroda Kosova, predvođenog Oslobodilačkom vojskom Kosova".

Povodom godišnjice početka bombardiranja tadašnje SR Jugoslavije, Thaqi je rekao da su "demokratski svijet i NATO dali historijski doprinos oslobođenju Kosova, čineći tako da 24. mart bude početak nove epohe za Kosovo".

"Devet godina poslije toga, Kosovo je izgradilo svoju državu, koja je međunarodno priznata, posebno opredijeljena za zaštitu prava manjina i opredijeljena za integraciju u EU i NATO-a", naveo je Thaqi u pisanoj izjavi koju je prenio Tanjug.

"Država Kosovo će uvijek biti faktor mira i stabilnosti u regiji", tvrdi Thaqi, koji je posebnu zahvalnost iskazao liderima koji su podržali bombardiranje - bivšem američkom predsjedniku Billu Clintonu, bivšem britanskom premijeru Tonyju Blairu, bivšem američkom državnom sekretaru Madeleine Albright, tadašnjem generalnom sekretaru NATO-a Javieru Solani i drugima.

Thaqi je posebno zahvalio pripadnicima međunarodnih vojnih snaga na Kosovu (KFOR) i međunarodnoj administraciji.