|

NATO avioni izvršili prvu misiju zaštite crnogorskog neba

NATO avioni izvršili prvu misiju zaštite crnogorskog neba
108
F
FENA
11.4.2019. u 16:24
133
komentara
108

dijeljenja
NATO avioni izvršili prvu misiju zaštite crnogorskog neba Foto: EPA-EFE
Dva aviona Eurofighter, italijanskog ratnog vazduhoplovstva, presrela su civilni avion koji je izgubio komunikaciju sa civilnom kontrolom vazdušnog saobraćaja nad Hrvatskom i krenuo na jug prema Crnoj Gori i Albaniji.
To je prvi put da su NATO avioni lansirani da izvrše misiju zaštite vazdušnog prostora nad Crnom Gorom, kaže se u saopštenju Alijanse, prenosi RTCG pozivajući se na agenciju MINA.

Navodi se kako su avioni poletjeli u utorak iz vazduhoplovne baze Gioia del Colle, udaljene 20 kilometara južno od Barija.

"Dva aviona Eurofightera koji su u pripravnosti da zaštite vazdušni prostor NATO-a nad Italijom, Albanijom i Crnom Gorom pod okriljem Saveza, uspješno su presreli avion samo nekoliko minuta kasnije", navodi se u saopćenju Alijanse.

Dodaje se da su Eurofighter piloti uradili vizuelnu provjeru aviona kako bi se isključila neka eventualna nezakonita radnja, tehnička ili druga pitanja.

Utvrđeno je da je gubitak komunikacije povezan sa nesporazumom između civilne kontrole letenja i posade aviokompanije.

Kako se navodi, nakon nastavka redovnog kontakta sa civilnim kontrolorima, avion je nastavio da ide do svoje destinacije u Hurgadu, u Egipat.
Prijavi grešku


Komentari (133)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...