Regija
20

Nastavlja se verbalni rat u Hrvatskoj: Prijetnje tužbama i poništenjem izbora

Klix.ba
Josipović, Pusić i Grabar-Kitarović
Josipović, Pusić i Grabar-Kitarović
Nakon što je Kolinda Grabar-Kitarović pobijedila na predsjedničkim izborima u Hrvatskoj nastavljaju pljuštati međusobne optužbe lidera dviju najvećih stranaka, HDZ-a i SDP-a.

Izborni štab Ive Josipovića najavio je mogući prigovor na pobjedu Kolinde Grabar-Kitarović. Prema Ustavu Republike Hrvatske, tužbu zbog nepravilnosti u izbornom procesu ima pravo podnijeti predsjednički kandidat ili jedna od stranaka koja ga podupire.

Navodno, zbog jednog biračkog mjesta u Karlovcu izbori se moraju ponoviti, pa stoga rezultat predsjedničkih izbora još nije službeno proglašen. Državno izborno povjerenstvo (DIP) Hrvatske u izračunu postotka nije ubrojilo 60.000 nevažećih glasova, pa je prema još neslužbenim podacima Kolinda Grabar-Kitarović dobila 50,74 posto glasova, a Ivo Josipović 49,26 posto. Prebrojavanjem ovih nevažećih glasova, ispalo bi da je Grabar Kitarović pobijedila sa 49,37 posto glasova, a Josipović je osvojio 47,94 posto.

Na taj način bi izborna pobjednica dobila manje od 50 posto ukupnog broja glasova.

S druge strane, nakon što je pobijedila, Grabar-Kitarović je "osula paljbu" po aktuelnoj Vladi u Hrvatskoj. Izjavila je kako prijevremeni opći izbori u Hrvatskoj "ne bi značili nestabilnost", te je kritizirala premijera Zorana Milanovića.

"Bez obzira na to koja Vlada bude iza Zorana Milanovića, a doći će sigurno druga Vlada, jer ne vjerujem da ovako možemo opstati dalje, sarađivat ću isto na način da ću tražiti odgovornost. Ako ne bude išlo, isto ću prozivati na odgovornost svakoga ko bude na čelu Vlade", kazala je Grabar-Kitarović.

Šefica hrvatske diplomatije Vesna Pusić izjavila je danas da novoizabrana predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović neće moći utjecati na odluke Vlade, niti može da agituje za njenu smjenu.

"Svakako ne može da agituje za smjenu Vlade koja je izabrana puno većom većinom od one kojom je ona (Grabar-Kitarović) izabrana", navela je Pusić, dodajući i da je čestitala novoizabranoj predsjednici na izbornoj pobjedi, a da će joj premijer Milanović vjerovatno čestitati kada ta pobjeda bude konačna i zvanična.