Beograd
0

Nastavlja se suđenje za zločin u Trnovu

FENA
U Vijeću za ratne zločine Okružnog suda u Beogradu, u ponedjeljak, saslušanjem svjedoka bit će nastavljeno suđenje nekadašnjem pripadniku paravojne formacije "Škorpioni" Aleksandru Mediću, optuženom za učešće u ubistvu petorice srebreničkih muslimana u blizini Trnova 1995. godine.

Aleksandru Mediću je 15. oktobra ove godine počelo novo suđenje za zločin u Trnovu, pošto je Vrhovni sud Srbije ukinuo presudu kojom je osuđen na pet godina zatvora i naložio ponovno suđenje.

U Vijeću za ratne zločine Okružnog suda 10. aprila prošle godine izrečena je prvostepena presuda četvorici pripadnika "Škorpiona" koji su osuđeni na ukupno 58 godina zatvora za ovaj ratni zločin.

Slobodan Medić i Branislav Medić osuđeni su na po 20 godina, Pera Petrašević na 13, Aleksandar Medić na pet godina, dok je Aleksandar Vukov oslobođen optužbe.

Septembra ove godine Vrhovni sud Srbije ukinuo je presudu za Aleksandra Medića i naložio novo suđenje, Branislavu Mediću umanjio kaznu sa 20 na 15 godina zatvora, a drugim osuđenima je potvrdio kazne, podsjeća Tanjug.

U ponovljenom postupku Aleksandar Medić je izjavio da nije počinio krivična djela za koja se tereti.