Beograd
0

Nastavlja se suđenje za ratni zločin nad zvorničkim romima

FENA
Beograd
Beograd
Suđenje Simi Bogdanoviću i još četvorici optuženih za ratni zločin nad civilima romske nacionalnosti u selima zvorničke općine u julu 1992. godine bit će nastavljeno danas u Odjelu za ratne zločine Višeg suda u Beogradu.

Optužnica tereti pripadnike paravojne grupe, kojom je zapovijedao Bogdanović zvani "Sima četnik", Damira Bogdanovića, Zorana Stojanovića, Tomislava Gavrića i Đorđa Ševića za smrt 23 civila romske nacionalnosti, među kojima je bila i jedna žena u vidno odmakloj trudnoći.

Damiru Bogdanoviću i Gavriću je ukinut pritvor i oni se brane sa slobode, dok su ostali optuženi u pritvoru.

U optužnici se navodi da su silovanja i seksualna iživljavanja činjena i nad dvije maloljetnice i da su trajala duži period.

Optuženi su, kako je navedeno u optužnici, najmanje 22 civila odvezli do jame u selu Hamzići, gdje su ih tokom noći pojedinačno ubijali iz vatrenog oružja i noževima.

Optuženima se stavlja na teret da su iz te skupine izdvojili tri žene, koje su potom svakodnevno silovali po povratku u selo Malešić, prenio je Tanjug.

Petorica optuženih su, prema optužnici, protuzakonito, samovoljno i bez bilo kakve vojne potrebe srušili džamiju u Skočiću postavljajući eksploziv u njezine temelje.