{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Nastavlja se suđenje za napad na Tuzlansku kolonu

F
27.3.2008. u 14:26
0
0
Nastavlja se suđenje za napad na Tuzlansku kolonu
0
Nastavlja se suđenje za napad na Tuzlansku kolonu
Suđenje Iliji Jurišiću, optuženom za krivično djelo upotrebe nedozvoljenih sredstava borbe prilikom napada na kolonu JNA u Tuzli, 15. maja 1992. godine, bit će nastavljeno sutra saslušavanjem svjedoka, pred Vijećem za ratne zločine Okružnog suda u Beogradu.
Tužilaštvo za ratne zločine Srbije podiglo je 9. novembra prošle godine optužnicu protiv Jurišića.

On se u optužnici tereti da je, kao pripadnik rezervnog sastava policije MUP-a Bosne i Hercegovine i kao visoki starješina u Službi državne bezbjednosti angažiran na poslovima komandnog kadra u Operativnom štabu Službe javne bezbjednosti Tuzla, izdao naredbu za otvaranje vatre na kolonu 92. motorizirane brigade JNA, pri čemu su poginula najmanje 92 vojnika, ranjeno najmanje 33 i uništen veći broj vojnih i sanitetskih vozila.

Prema navodima optužnice, na osnovu te naredbe snajperisti raspoređeni u obližnjim zgradama prvo su pucali i ubijali vozače vojnih vozila, tako zaustavljali vozila i njima blokirali dalji prolaz odobrenim pravcem izmještanja, a potom pucali i ubijali vojnike koji nisu bili spremni na borbu i pružanje otpora.

Kada su vojnici počeli da iskaču iz vozila, na njih je otvarana vatra. Na isti način su napadana i vidno obilježena sanitetska vojna vozila, prenio je Tanjug navode optužnice.

Tužilaštvo za ratne zločine preuzelo je taj predmet od Vojnog tužilaštva u Beogradu 2004. godine, i na njemu radilo u saradnji sa Tužilaštvom BiH.

Jurišić je uhapšen 11. maja prošle godine na beogradskom aerodromu "Nikola Tesla" i od tada je u pritvoru.

Na početku suđenja 22. februara ove godine, Jurišić je tvrdio da nikada nije upotrebljavao nedozvoljena sredstva borbe, što mu je optužnicom stavljeno na teret, niti da je uradio bilo šta nezakonito.

"Nisam nikakav kriminalac, a uz više strpljenja razuma, discipline i odgovornosti tragedija na Brčanskoj malti mogla se izbjeći", rekao je Jurišić izjašnjavajući se o optužnici.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: