Milanović vs Ustavni sud
20

Nastavlja se drama nakon izbora u Hrvatskoj, moguće i poništenje rezultata

D. Be.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Šef Ustavnog suda Republike Hrvatske Miroslav Šeparović oglasio se prvi put od jučer kad je na press konferenciji nakon vanredne sjednice suda objašnjavao da Zoran Milanović ne smije biti mandatar niti premijer nakon tek održanih izbora.

Mnogima je bilo problematično što je Šeparović 18. marta, kada je Ustavni sud prvi put upozorio Milanovića, rekao da nakon izbora on može biti mandatar, prenosi Index.hr.

Šeparović u izjavi za Al Jazeeru Balkans danas kaže da je to tačno i ne bježi od toga. No ponudio je objašnjenje zašto je u petak Ustavni sud donio upozorenje koje je donio.

"Ali pogledajte pažljivo uz dodatak 'ako se bude držao Ustava i zakona'. Isto sam tada najavio da je teoretski moguće i poništenje izbora, poništenje odluke o davanju mandata i odluke sabora o izglasavanju povjerenja vladi ako ne bude poštivao upozorenje Ustavnog suda.

Nakon toga nije poštivao Ustav, nije poštivao upozorenje, nije odmah dao ostavku, već je sudjelovao u kampanji kao premijerski kandidat i otvoreno govorio da neće poštivati upozorenje Ustavnog suda. Takvim postupanjem sam se je isključio od mogućnosti da bude budući mandatar", rekao je Šeparović.

Istovremeno profesor ustavnog prava na Pravnom fakultetu u Zagrebu Đorđe Gardašević tvrdi da Ustavni sud nema ovlast za ovu vrstu zabrane.

"Ustavni zakon o Ustavnom sudu jasno propisuje što može Ustavni sud učiniti. Ono što on u ovom izbornom procesu može učiniti jest da poništi pojedine izborne radnje i odluke, ali nema nigdje ovlast da izriče ovu vrstu zabrane osobi da trajno ne smije biti kandidat za premijera. U tome je problem", rekao je profesor ustavnog prava na Pravnom fakultetu u Zagrebu Đorđe Gardašević za Novu TV.

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović je u svojoj reakciji poručio:

"Prvo bih želio umiriti građane koji su ljuti. Ovo danas je ono što Ustavni sud može reći, ne može napraviti ništa. Izbori su održani, volja građana će određivati, a ne ustavni suci. Prije izbora su mogli prijetiti, nisam išao po skupovima. To je bila prijetnja koja je mogla proizvesti materijalne posljedice. Gotovo je. Ne mogu ništa. Većina može odrediti za mandatara bilo koga."