Hrvatska
0

Nastavlja se blokada zagrebačkog Filozofskog fakulteta

FENA
Foto: Dnevnik.hr
Foto: Dnevnik.hr
Studenti okupljeni u Nezavisnu inicijativu za pravo na besplatno obrazovanje izvijestili su da blokadu nastave na Filozofskom fakultetu u Zagrebu nastavljaju i danas, a tu je odluku, kako je saopćeno, podržalo oko 500 studenata.

Prvi dan blokade protekao je prema planu, a prema procjenama, u protestnim aktivnostima učestvovalo je najmanje hiljadu studenata.

Cilj protestnih aktivnosti je ukidanje svih oblika plaćanja visokoškolskog obrazovanja, a sudionici protesta na solidarnost su pozvali sve studente i profesore, ali i ostale građane ističući kako opće i svima dostupno obrazovanje nije samo u interesu studenata nego i budućnosti cijelog društva.

U ponedjeljak tačno u podne studenti su u povorci, uz povike "besplatno školstvo" ulazili u učionice gdje se odvijala nastava i pozivali svoje kolege da im se pridruže. Negdje su u tome uspjeli, dok je u nekim učionicama nastava nastavljena.

Namjera Nezavisne studentske inicijative za pravo na besplatno obrazovanje je, kako su to objavili u svom Proglasu, preuzimanje kontrole nad Filozofskim fakultetom i blokada nastave, za čijeg bi se trajanja profesori mogli baviti znanstvenim radom i održavati konsultacije u kabinetima.

Tvrde da ih podupire dosta profesora i fakultetskih odsjeka, iako nisu mogli reći koliko, te da su se za takav način akcije odlučili jer u prethodnim nisu uspjeli postići svoj cilj.

Komentirajući događanje na fakultetu, prodekan za znanost i međunarodnu saradnju prof. Damir Boras rekao je novinarima da fakultet podržava studentske zahtjeve za besplatnim studiranjem, ali ne i način protesta - prekidanje nastave te ultimativno i nasilno postupanje bez pokušaja prethodnih razgovora s upravom fakulteta.