Mađarska
0

Nastavit će se isporuka gasa BiH, Srbiji i Hrvatskoj

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Mađarska očekuje da će svoje potrebe za gasom namiriti uglavnom iz domaćih izvora i nastavit će isporuke gasa za Srbiju, Bosnu i Hercegovinu i Hrvatsku započete ranije ove sedmice, rekao je mađarski ministar energetike Csaba Molnar.

Molnar je rekao da se mađarska dnevna potrošnja gasa procjenjuje na 61 do 64 miliona prostornih metara koje se očekuje pokriti s 53 miliona prostornih metara iz rezervi, devet miliona iz domaće proizvodnje te četiri miliona uvozom iz zapadne Evrope.

“Ti resursi koji su nam na raspolaganju za dan dovoljni su za sigurno pokrivanje dnevne potrošnje, stoga ne planiramo uvesti restrikcije”, rekao je Molnar na pres-konferenciji, javile su u nedjelju agencije.

On je rekao da će mađarska naftna tvrtka MOL i njemački E.ON Ruhrgas u nedjelju izvesti 4,7 miliona prostornih metara u Srbiju, 1,5 miliona u BiH i milion u Hrvatsku preko Austrije.

Molnar je rekao da ne može predvidjeti kada će ponovno početi opskrba ruskim gasom preko Ukrajine unatoč sporazumu dvije strane o razmještanju međunarodnih promatrača na gasovodima u Rusiji i Ukrajini. “Ne mogu reći kada će doći gas, ali mislim da u ovom trenutku to nitko ne može”, rekao je.