Beograd
0

Nastavak suđenja za zločin u Zvorniku 1992.

FENA
U Vijeću Okružnog suda u Beogradu za ratne zločine, saslušavanjem svjedoka, u utorak će biti nastavljeno suđenja Branku Grujiću i Branku Popoviću koji se terete za zločine u Zvorniku, u BiH, 1992. godine.

Prema optužnici, Grujić i Popović se terete za zarobljavanje, nečovječno postupanje i smrt oko 700 ljudi, od kojih je do sada iz masovnih grobnica na Crnom vrhu i Grabavcima identificirano 270.

Grujić, kao predsjednik privremene vlade Zvornika i Popović kao komandant Teritorijalne odbrane grada, kako je navedeno u optužnici, "smišljeno i sinhronizirano su preduzimali akcije i radnje iz svojih ovlaštenja u cilju prinudnog razdvajanja i nezakonitog uzimanja za taoce muslimanskih civila koji su potom masovno lišavani života".

Protiv Grujića, Popovića i još četvorice okrivljenih, već je vođen postupak za zločine na teritoriji Zvornika 1992. godine - prinudno iseljenje stanovnika sela Kozluk, zločine u Domu kulture u Čelopeku i mjestima zvanim "Ciglana" i "Ekonomija", ali je juna prošle godine sudsko vijeće razdvojilo postupak protiv njih dvojice.

U Vijeću za ratne zločine, juna prošle godine, za prinudno iseljenje stanovnika sela Kozluk, zločine u Čelopeku, "Ciglani" i "Ekonomiji" tri pripadanika "Žutih osa" i "Pivarski" osuđena su na ukupno 31 godinu zatvora, prenio je Tanjug.

Dragan Slavković osuđen je na 15 godina zatvora, Ivan Korać na 13 godina, Siniša Filipović na tri godine, dok je Dragutin Dragićević oslobođen optužbe.