Regija
0

Nastavak suđenja Iliji Jurišiću

FENA
U nastavku suđenja Iliji Jurišiću, optuženom za učešće u napadu na kolonu JNA u Tuzli 1992., svjedočio je Tatomir Kulišić, koji je tada ranjen.

Kulišić je pred Vijećem za ratne zločine Okružnog suda u Beogradu rekao da je 15. maja 1992., kada je u popodnevnim satima kolona krenula, začuo pucnjavu i vidio da je pogođen vozač kamiona u kojem je bio.

"Pucalo se na vojsku sa svih strana. Bora (vozač) je pogođen i rekao sam svima da iskaču iz kamiona. Nas četvorica smo iskočili, i tada sam ranjen", rekao je svjedok, prenijele su agencije.

Prema njegovom iskazu, oni su otišli do obližnje zgrade gdje ih je sačekala lokalna policija kojoj su predali puške.

U toj zgradi, naveo je Kulišić, bilo je i drugih ranjenika a sutradan su odvedeni u bolnicu na Gradini.

Kulišić je kazao da je u bolnici bio maltretiran, zatim su ih odveli u policijsku stanicu, a potom u zatvor u Tuzlu.

Jurišić, koji je bio pripadnik rezervnog sastava MUP-a Bosne i Hercegovine i visoki starješina u operativnom štabu Službe javne bezbjednosti Tuzla, tereti se da je izdao naređenje da se otvori vatra na kolonu JNA koja se povlačila iz tuzlanske kasarne.

Izjašnjavajući se o optužnici, Jurišić je, na početku suđenja 22. februara, negirao svoju krivičnu odgovornost, tvrdeći da je samo prenio naređenje svoga pretpostavljenog Mehe Bajrića da se na vatru odgovori vatrom.