Beograd
0

Nastavak suđenja Iliji Jurišiću 1. septembra

SRNA
Suđenje Iliji Jurišiću, optuženom u slučaju "Tuzlanska kolona", pred Vijećem za ratne zločine u Beogradu trebalo bi da bude nastavljeno u utorak, 1. septembra, nakon ljetnje pauze.

U nastavku suđenja ostalo je da bude saslušano još 15 ili 20 svjedoka.

Jurišićev advokat, Đorđe Dozet rekao je ranije Srni da će u utorak svjedočiti video-linkom svjedok iz Sarajeva, a da je u srijedu i petak, 2. i 4. septembra, pozvano da svjedoči 15 ili 20 svjedoka.

On je dodao da sudija još nije najavio završne riječi u ovom slučaju.

Optužnica koju je Tužilaštvo za ratne zločine podiglo 9. novembra 2007. godine tereti Jurišića da je izdao naredbu za otvaranje vatre na kolonu 92. motorizovane brigade JNA, kada je poginulo najmanje 92 vojnika, ranjeno najmanje 33 i uništen veći broj vojnih i sanitetskih vozila.

On se tereti da je kao starješina Operativne grupe pri Centru javne bezbjednosti Tuzla počinio krivično djelo upotreba nedozvoljenih sredstava borbe prilikom napada na kolonu vojnika JNA u Tuzli 15. maja 1992. godine koja se mirno i, prema postignutom dogovoru, povlačila iz Tuzle.

Jurišić je u dosadašnjem toku suđenja negirao navode optužnice, ističući da je on samo prenio naređenje, a ne naredio da se otvori vatra.

Jurišić je uhapšen 14. maja 2007. godine na beogradskom aerodromu "Nikola Tesla", po međunarodnoj potjernici.

Tužilaštvo za ratne zločine preuzelo je ovaj predmet od Vojnog tužilaštva u Beogradu 2004. godine, a suđenje Jurišiću počelo je 22. februara prošle godine.