Regija
0

Nastavak konstitutivne sjednice srbijanskog parlamenta

FENA
U nastavku konstitutivne sjednice srbijanskog parlamenta u četvrtak prijepodne zastupnici su, bez rasprave, izabrali šest potpredsjednika, od kojih je četvoro iz oporbe i dvoje iz vladajuće većine, a pred njima je još izbor tajnika i radnih tijela parlamenta.

Novoizabrana predsjednica Skupštine Slavica Đukić-Dejanović za beogradski list "Blic" od četvrtka je izjavila, među ostalim, kako "iskreno želi da se ostvari europska integracija, očuva cjelovitost Srbije i realizira njen ekonomski razvitak zbog boljeg života građana", dodajući da "zbog tih ciljeva treba kucati na sva vrata".

Srbijanski tisak prenosi u četvrtak da se o novoizabranoj predsjednici Skupštine, inače liječnici i dugogodišnjoj visokoj dužnosnici Socijalističke partije Srbije (SPS), politički protivnici, ali i stranačke kolege, slažu u ocjeni da je stručnjak u svom poslu, ali i "da joj kao političarki neki zamjeraju što se u vrijeme uhićenja pokojnog haškog optuženika i lidera SPS-a Slobodana Miloševića nalazila u vili 'Mir' i bila jedan od rijetkih dužnosnika SPS-a koji su ostali uz Miloševića do njegova izručenja u Den Haag".

Stranke koje su, uz koaliciju oko SPS-a, glasovale za njen izbor u srijedu, a koje sada čine "Listu za europsku Srbiju" – Tadićeva Demokratska stranka (DS), G 17 Plus, Čankova Liga socijaldemokrata Vojvodine (LDP) te sandžačke stranke - bile su dio koalicije (DOS) od osamnaest stranaka, koja je 5. listopada 2000. srušila Miloševićev režim. Tadašnji lider DOS-a i Demokratske stranke i prvi demokratski izabrani srbijanski premijer, Zoran Đinđić, ubijen je na ulazu u vladu Srbije 12. ožujka 2003.

Dio medija ističe kako Liberalno-demokratska partija, čiji je lider bliski Đinđićev suradnik Čedomir Jovanović, koji je i uhitio Miloševića, smatra da izbor dugogodišnje visoke dužnosnice Socijalističke partije Srbije, koja se nije ispričala javnosti zbog svojih grijeha iz prošlosti, "vrijeđa demokratsku javnost u Srbiji".

Budući da je nova predsjednica srbijanskog parlamenta 1996. sudjelovala i u izbornim manipulacijama nakon kojih su građani Srbije s pravom tri mjeseca prosvjedovali, oni, kako se navodi, nisu glasovali za nju, ali podržavaju napore nove koalicije da se konstituira skupština koja bi čim prije ratificirala Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju Srbije s EU.

Beogradski tisak piše i da će do konca tjedna predsjednik Srbije Boris Tadić priopćiti ime mandatara za sastav nove vlade, kao i da bi idućeg tjedna ona mogla biti izabrana. Novi mandatar, kako je dogovoreno, bit će iz Tadićeve Demokratske stranke, a ovih je dana najčešće spominjano ime vojvođanskog političara Bojana Pajtića.