Hrvatska
0

Nastavak interventnog uvoza plina iz Njemačke

FENA
Hrvatska je nastavila s interventnim uvozom plina, pa tako i danas u hrvatski plinski transportni sustav od njemačkog E.ON Ruhrgasa pristiže 40.000 prostornih metara plina na sat, javila je Hina.

INA je uspjela dogovoriti nastavak interventnog uvoza plina, ali s obzirom na kriznu situaciju zbog prekida isporuka ruskog plina Europi, takav se uvoz dogovara gotovo na dnevnoj bazi, jer nitko ne želi preuzeti dugoročnije obveze, kažu u Ini.

Interventni uvoz plina započeo je u subotu, 10. siječnja, i od tada od njemačkog E.ON Ruhrgasa dolazi 40.000 prostornih metara. Taj je uvoz bio dogovoren najprije za tri dana, pa je produžen za još tri dana, a dogovoren je i njegov nastavak.

Iz Plinacra ističu kako je hrvatski plinski transportni sustav siguran i opskrba plinom zaštićenih kupaca i dalje sigurna i nesmetana.

U Hrvatskoj su također i dalje na snazi mjere obustave ili redukcije na tehnološki minimum plina industrijskim i ostalim nezaštićenim kupcima, a kako bi se osigurala nesmetana opskrba plinom zaštićenih kupaca (kućanstva, bolnice, škole, dječji vrtići i ostale ustanove od posebne javne važnosti).

Hrvatska, kao ni ostale europske zemlje, ni danas ne dobiva plin iz Rusije i potrošnju zadovoljava domaćom proizvodnjom, plinom iz skladišta Okoli, interventnim uvozom i preusmjeravanjem dijela ENI-jevog plina iz Sjevernog Jadrana.

Domaća proizvodnja s polja na kopnu i sjevernom Jadranu radi punim kapacitetom, a čak je nešto i povećana pa je s dosadašnjih ukupno oko 200 do 210 tisuća prostornih metara na sat trenutna proizvodnja oko 216 tisuća prostornih metara na sat, a u skladištu Okoli trenutno je oko 330 milijuna prostornih metara plina.