Regija
0

Nasljednicima Slobodana Miloševića oduzeta kuća u Užičkoj

SRNA
Kuča u Užičkoj (Foto: Klix.ba)
Kuča u Užičkoj (Foto: Klix.ba)
Pravosnažnom odlukom Apelacionog suda u Beogradu, nasljednicima bivšeg predsjednika SR Jugoslavije Slobodana Miloševića oduzeto je pravo svojine nad kućom u Užičkoj 34, pošto je utvrđeno da je njen vlasnik država Srbija.

Odlukom je okončan sedmogodišnji spor između države Srbije i Miloševićevih nasljednika - sina i kćerke Marka i Marije, te udovice Mirjane Marković.

Apelacioni sud je potvrdio odluku Višeg suda u Beogradu u dijelu kojim je bilo utvrđeno da su apsolutno ništavne odluke Komisije za stambena pitanja Vlade Srbije iz 1999. godine, kao i više ugovora o zakupu i otkupu stanova u toj kući sklopljeni između Slobodana Miloševića i Vlade Srbije, jer su donesene suprotno tada važećim propisima.

Članovi Miloševićeve porodice bili su tuženi kao nasljednici kuće za koju država tvrdi da je stečena suprotno Zakonu o stanovanju, pošto je Milošević tada već imao jedan otkupljeni stan u vlasništvu, u Tolstojevoj 33.

Apelacioni sud je u obrazloženju naveo da je Milošević u to vrijeme bio funkcioner državne zajednice SR Jugoslavije, odnosno nije bio zvaničnik Srbije, te da nije spadao u krug lica na koje se odnose zakonske odredbe na kojima su zasnovane navedene odluke, rješenja i ugovori.

Milošević je u to vrijeme bio i vlasnik kuće u Tolstojevoj, površine 326,26 metara kvadratnih, koja je zadovoljavala stambene potrebe njegovog porodičnog domaćinstva, a koji je stekao otkupom iz društvene svojine, zbog čega su ta raspolaganja izvršena suprotno zakonu i kao takva su ništavna.

Istom presudom Apelacioni sud je odbio kao neosnovanu protivtužbu kćerke preminulog predsjednika Marije Milošević, kojom je tražila da se utvrdi da ugovor o otkupu ispunjava uslove.

Kuću, koja je bila predmet spora, površine oko 100 metara kvadratnih, Milošević je otkupio 20. jula 1999. godine, za tadašnjih 5.000 njemačkih maraka.