Sramota za društvo
166

Nasilje u srednjoj školi u Srbiji: Nastavnik i učenik se potukli na času zbog telefona

N. V.
U javnost je danas dospio incident koji se dogodio u ponedjeljak u Tehničko-tehnološkoj i poljoprivrednoj školi "Despot Đurađ" u Smederevu. Nakon što je nastavnik pokušao oduzeti telefon učeniku, na času je došlo do njihove tučnjave.

Na snimku koji je napravio učenik iz istog razreda vidi se da nastavnik oduzima telefon učeniku drugog razreda ove srednje škole te se vraća za katedru. Međutim, učenik ga povlači i nagurava se s njim usljed čega je došlo i do obaranja tinejdžera na sto.

"Hrvanje" je nastavljeno narednih nekoliko sekundi, nastavnik je bio vidno iznerviran ponašanjem učenika koji je uporno pokušavao da mu otme telefon koji mu je oduzeo. Nakon što je učenik uspio vratiti svoj telefon još jednom je nastavnika gurnuo ka tabli, a on je na kraju izašao iz učionice te napustio čas matematike koji nije mogao realizovati.

Na snimku se također čuje smijeh iz razreda povodom ovog incidenta.

Okršaj između nastavnika R.P. i učenika je škola ocijenila kao treći stepen nasilja, što je takozvani crveni, najviši nivo nasilja.

Prema riječima Miladina Vitorovića, direktora škole iz Smedereva, ovaj incident dogodio se u ponedjeljak, 27. februara. On je, dodao je, obaviješten da je povod svađe bio telefon, te da je profesor dao izjavu nadležnima u školi, a da je saslušanje zakazano i za učenika.

Zasjedao je i Tim za zaštitu od diskriminacije, nasilja, zlostavljanja i zanemarivanja, koji treba da ispita detalje incidenta. O svemu je obaviješteno nadležno tijelo Ministarstva prosvjete Srbije.