Sud u Prištini
190

Naser Keljmendi osuđen na šest godina zatvora, nije kriv za ubistvo Ramiza Delalića

Klix.ba
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Osnovni sud u Prištini u četvrtak je proglasio Nasera Keljmendija krivim za neovlašteno posjedovanje narkotika u cilju distribucije, za šta ga je osudio na šest godina zatvora, dok je po svim ostalim tačkama oslobođen, uključujući i tačku za organizovani kriminal koja se povezuje s ubistvom Ramiza Delalića.

Period proveden u pritvoru od 2013. do 2017. bit će uračunat u kaznu, javlja Slobodna Evropa.

Obrazlažući presudu, sutkinja Ana Adamska Gallant kazala je kako je djelovalo da o slučaju zna cijeli Balkan i cijeli svijet, ali sud, naglasila je, ne može da bazira svoju odluku na pričama.

Navela je i kako su svjedoci često mijenjali iskaze te da se jedino moglo potvrditi da su zaštićeni svjedoci K1 i K2 dali iste iskaze za transport 25 kilograma heroina do Austrije. Ona je rekla i da je slučaj bio dug i težak, da je saslušano blizu 80 svjedoka u više od 130 ročišta.

Presuda je izrečena nakon trogodišnjeg suđenja. Optužnicu protiv Keljmendija podiglo je Specijalno tužilaštvo Kosova u julu 2014. nakon što je u maju 2013. uhapšen na Kosovu na osnovu Interpolove potjernice.

U optužnici je bilo navedeno da je naredbu za sprovođenje istrage protiv Keljmendija izdalo Tužilaštvo Bosne i Hercegovine septembra 2012. zbog osnovane sumnje da je bio uključen u organizovanu međunarodnu trgovinu drogom i u organizaciju ubistva Ramiza Delalića. Istovremeno, bh. sud je izdao nalog za pritvor, ali je zaključeno da je Keljmendi pobjegao. Potom je za Keljmendijem izdata i međunarodna potjernica.

Kosovska policija uhapsila je Keljmendija maja 2013. godine, ali zbog nepostojanja sporazuma o ekstradiciji između Kosova i Bosne i Hercegovine pušten je na slobodu. Istog dana Specijalno tužilaštvo Kosova pokreće istragu protiv Keljmendija i po izlasku iz pritvora hapsi ga EULEX, Misija EU za vladavinu prava na Kosovu.

Od tada je bio u pritvoru, a suđenje je počelo 2015. godine, dok se od juna 2017. branio sa slobode. Na početku suđenja Keljmendi se izjasnio da se ne osjeća krivim i dodao da je cijeli proces montiran u BiH.

Iza njegove optužnice stoji Specijalni međunarodni tužilac EULEX-a Andrew Hughes, a predsjedavajuća tročlanog sudskog vijeća je Poljakinja Ana Adamska Gallant.